Birbirinden kanallarla ayrılmış 118 adanın üzerine kurulmuş romantik bir şehir Venedik. Doğal güzelliği, mimarisi ve sanat eserleri ile ün yapmış bir şehirdir. İrili ufaklı 400 kadar köprüsü ile İtalya turlarının vazgeçilmez bir destinasyonudur. Venedik Gezi Rehberi yazımızda gezilecek yerler, yeme içme kültürü ve gece hayatından bahsedeceğiz.
Venedik Gezilecek Yerler
Birbirinden kanallarla ayrılmış 118 adanın üzerine kurulmuş romantik bir şehir Venedik. Doğal güzelliği, mimarisi ve sanat eserleri ile ün yapmış bir şehirdir. İrili ufaklı 400 kadar köprüsü ile İtalya turlarının vazgeçilmez bir destinasyonudur. Kanalları ve köprüleri nedeniyle “kanallar şehri” ve ayrıca dünyaca ünlü maskeleri ile birlikte “maskeler şehri” diye de anılmaktadır. Venedik Gezi Rehberi yazımızda Venedik’te gezilecek yerleri sizler için derledik.
Büyük Kanal
Büyük Kanal, Venedik’te su trafiğinin aktığı ana hattır. Kanal “S” şeklindedir, 3800 metre uzunluğunda ve yaklaşık 5 metre derinliğindedir. Saint Mark Basin – Santa Lucia tren istasyonu arasındaki bu su hattının genişliği ise ortalama 90 metredir.
Venedik’te ulaşım sağlarken mutlaka geçeceğiniz Büyük Kanal’ın etrafında 13. – 18. yüzyıllar arasında inşa edilen 170 kadar yapı bulunmaktadır. Genellikle zengin ailelere ait olan bu yapılar muhteşem Venedik manzarasına sahiptir. Kanal su hattı üstünde gondol, deniz otobüsü, özel bot, su taksisi gibi ulaşım araçları ile seyahat edilmektedir.
Büyük Kanal üzerinde Ponte Delgi Scalzi, Rialto ve Ponte dell’Accademia tarihi köprüleri yer almaktadır. Calatrava Köprüsü ise sonradan eklenen bir yapıdır. Kanal etrafındaki evler yapıldığı dönem ve yaşayış tarzlarının etkilerini göstermektedir. 10. yüzyılda ulaşım ve güvenliğin kolay olması nedeniyle kanal etrafındaki evler genelde tüccarlar tarafından kullanılmaktaydı.
Venedik’in görkemli geçmişinin izleri her yıl kanal etrafında düzenlenen gösteriler ile canlı tutulmaktadır. Bu organizasyonlardan en önemlisi Eylül ayında düzenlenen Regata Storica’dır ve Büyük Kanal boyunca kürek yarışları yapılır.
Rialto Köprüsü
Rialto Köprüsü, köprüler ve kanallar şehri Venedik’in en ünlü köprüsüdür. Şehrin sembollerinden olan bu köprü 16. yüzyılda yapılmıştır. Bir yarışma sonucunda eski köprünün yerine inşa edilen Rialto Köprüsü, öncesinde birçok kez tahta köprü inşa edilmiş fakat dayanıklı olmadığı için bu yapılar korunamamıştır. Örneğin; 1444 yılında Markizi’nin düğün kalabalığı nedeniyle o dönemdeki köprü çökmüştür. Şehirde en çok ziyaret edilen ve fotoğraflanan nokta olan bu yapı, çok uzun bir süre üzerinde yaya yolu ile ulaşım sağlanan tek nokta olmuştur.
Rialto Köprüsü üstünde ve civarında mücevher, ipek ve cam ürünler, hediyelik eşya satan irili ufaklı birçok dükkan bulunmaktadır. San Polo ve San Marco’yu birbirine bağlayan Rialto, inşa edildiği dönemde ticari amaçla kullanılsa da günümüzde daha çok turistik bir merkez halini almıştır.
San Marco Meydanı
San Marco Meydanı, Venedik’in en ünlü meydanıdır. Dünyanın en güzel meydanlarından biri olarak kabul edilen bu meydanın en görkemli yapıları meydanla aynı ismi taşıyan San Marco Bazilikası ve Torre dell’orologio isimli saat kulesidir. Napolyon’un “Avrupa’nın Resim Odası” olarak nitelendirdiği bu meydan 500 x 1000 metre ölçülerindedir.
Venedik’in en alçak noktalarından biri olan San Marco Meydanı, Ekim – Mart aylarında acqua alta adı verilen suyun yükselmesi durumu nedeniyle ziyaret edilemeyebilir. Tarihe tanıklık eden bu alan günümüzde festivaller, konserler ve çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin dini ve politik merkezi olarak da kabul gören bu meydanda turistlere hitap eden dükkanlar, kafe ve restoranlar da bulunmaktadır. Şehrin en lüks otelleri ve moda markaları da burada bulunabilir.
San Marco Meydanı’nında görebileceğiniz diğer yerler arasında Cumhuriyet yönetim merkezi olan Dükler Sarayı, Aziz Mark’ın Çan Kulesi bulunur.
Torre dell’Orologio, 15. yüzyılın sonunda Venedik’te inşa edilen bir saat kulesidir. Efsaneye göre bu kulenin yapımı 3 yıl sürmüştür ve inşasında çalışan kişilerin gözleri buna benzer bir yapı yapmamaları için oyulmuştur.
San Marco Bazilikası
San Marco Bazilikası, Venedik’te bulunan en ünlü kilisesidir. Beş tane kubbesi olan bu büyük kilise bir Yunan haç planı üstüne yapılmıştır. Kubbede bulunan mozaikler Bizans mozaikleridir. Altın yaldızlı bu mozaikler nedeniyle bazilika “Altınların Kilisesi” adıyla da bilinir. Binanın İstanbul’un en ünlü yapılarından olan Ayasofya Müzesi baz alınarak yapılmış olması da dikkat çekicidir.
San Marco Bazilikası 9. yüzyılda yapılmıştır. Kilisede altın heykeller, cam işlemeleri ve oyma eserler görülebilir. Yapının dışı üç kısımdan oluşmaktadır. Beş kemerli mermer sütunların üstünde ilahiyat, kardinal heykeli ve savaşçı azizler heykeli vardır. Romanesk kabartmalar yapıda dikkat çeken diğer kısımlardandır. Eski Venedik düklerinin kilisesi olan bu yapının büyük bir kısmı 11. yüzyıldan kalmadır. Orijinali korunmuş olan Kuzey kapısı 13. yüzyıldan günümüze gelmiştir. Fakat dış cephesi 17. ve 18. yüzyıldan kalma öğelere sahiptir.
Saat Kulesi
St. Mark Meydanı’ndaki Saat Kulesi‘nin tarihi 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Saatle birlikte bu Rönesans binası 1499 yılında inşa edilmiştir. Saatin mekanizması orijinali değildir, birkaç kez modernize edilmiştir.
Lion of Venice veya Virgin and Child gibi, kule birçok heykel ile süslenmiştir. İlginçtir, zamanın sayısal gösterimi hem Roma (saat) hem de Arapça (dakika) rakamlarla yapılmıştır.
San Marco Çan Kulesi
Aziz Mark’ın Çan Kulesi (Campanile di San Marco/ St. Mark’s Campanile) Venedik’te yer alan en yüksek yapılardan biridir. 99 metre yüksekliğindeki bu çan kulesinden San Marco Meydanı ve şehir manzarası izlenebilir.
9. yüzyılda yapılan Çan Kulesi sonrasında birkaç kez baştan yapılmıştır. Altın meleğin tepesine yerleştirildiği 16. yüzyıla kadar sürekli değiştirildi. Çan Kulesi’nde beş tane çan bulunmaktadır ve her birinin farklı bir işlevi vardır. Marangona günün başlangıç ve bitişini, Trottiera Maggior Consiglio üyelerinin acele etmesini, Mezza Terza Senatonun toplanacağını, Maleficio ise infaz ilanını işaret eder. Bu kule ayrıca adaba aykırı davrananların yukarı çekildiği bir yerdi.
Dükler Sarayı
Dükler Sarayı, Venedik’te bulunan bir saraydır. Gotik tarzda inşa edilen bu yapı her zaman yoğun ziyaretçi trafiğinin yaşandığı bir yerdir. Dükler Sarayı, 9. yüzyılda şato olarak inşa edilmiştir ve hükumet Venedik Cumhuriyeti’ni buradan yönetmiştir. Çıkan yangınlar nedeniyle birkaç kez baştan yenilenen saray, 1923 yılında müzeye dönüştürülmüştür. En temel halini ise 14. ve 15. yüzyıllarda almıştır. Sonrasında yapılan restorasyon çalışmaları bu çizgilere göre yapılmıştır.
Ahlar – İç Çekiş Köprüsü
Ahlar Köprüsü, Venedik’teki en ünlü köprülerden biridir. Adının ilginçliği ile dikkat çeken bu köprünün hikayesi eski zamanlarda mahkum edilen kişilerin duruşma ardından bu köprüden geçirilerek hapse girmesine dayanır. Köprü, 1602 yılında inşa edilmiştir. Beyaz kalkerden yapılan köprüdeki küçük pencerelerden çok küçük bir alan gözükmektedir.
Lord Byron tarafından 19. yüzyılda verilen bu ismin mahkumların Venedik’e son kez bakıp iç geçirmesinden kaynaklandığı söylenmektedir. Fakat aslında bu köprüden hafif suçlu mahkumlar geçirilmekteydi. Daha ağır suçlular Dükler Sarayı (Palazzo Ducale) altındaki kısma ya da dipteki kuyulara atılırlardı.
Köprü ile ilgili yerel bir inanışa göreyse gün batımında köprünün altında öpüşen çiftlerin aşklarının ölümsüz olacağı düşünülmektedir.
Santa Maria Della Salute Kilisesi
Santa Maria della Salute Kilisesi, 17. yüzyılda Meryem Ana’ya ithafen yapılan Venedik’te bulunan bir kilisedir. 17. yüzyılda veba nedeniyle Venedik nüfusunun 1/3’ü bu dönemde hayatını kaybetmiştir ve Santa Maria della Salute bu nedenle “Veba Kiliseleri” olarak adlandırılan dini yerlerden biridir. Bu kilisenin yapılarak Hz. Meryem’e ithaf edilme nedeni budur. Barok mimari eseri olan kilise, Vincenzo Scamozzi tarafından yapılmıştır.
Venedik’te Ne Yenir?
İtalyan mutfağının en bilinen yiyeceği makarnalardır. Şekillerine ve içlerine konulan malzemelere göre değişik adlar alırlar. İtalya’da yüzlerce makarna çeşidi bulunmaktadır. İtalya’da yemek sadece doymak için yenmez. Yemek aynı zamanda çok önemli bir sosyalleşme aracıdır. Venedik Gezi Rehberi yazımızda Venedik’te tadabileceğiniz lezzetleri sizler için derledik.
Pasta alla Carbonara
Bir spagetti çeşidi olarak anılsa da İtalyan geleneklerine göre spagettiden yapılması zorunlu değil. Kişisel tercihe göre herhangi bir makarnaya yumurta, peynir, domuz pastırması ve karabiber eklenerek yapılabiliyor.
Chicken Parmigiana
Tavuk göğsü ile rendelenmiş permesan peynirinin harika uyumu. Fırında pişirilen bu yemek, et sevenler için güzel bir damak tadı sunar. Dana eti veya pirzola şeklinde çeşitleri de vardır.
Osso Buco
Dana inciğinden yapılan bir İtalyan yemeğidir. Yağlanıp una bulanmış incik parçalarının kızartılmasının ardından diğer yan malzemeler, soğan, sarımsak, havuç, kereviz, defne yaprağı ile birlikte fırında pişirilmesi ile elde edilir. Üzerine domates sosu dökülerek servis edilir.
Minestrone
Kabak, ıspanak, soğan, havuç, pirinç, patates ve kuru fasulye bileşenlerinden oluşan vitamin deposu bir İtalyan çorbasıdır. Çorbaya ayrıca, fesleğen, sarımsak ve zeytinyağı karışımından oluşan bir de sos ilave edilir.
Carciofi alla Giudia
Romalı Yahudilerin tipik yemeği. Taze enginarların özel bir metotla kızartılmasıyla yapılır. Dışı kıtır kıtır, içi yumuşak ve sulu bir şekli vardır.
Fiori di Zucca
Kabak çiçeğinin ançuez ve mozerella ile doldurulup kızgın yağda kızartılmasıyla oluşturulur.
Bruschetta
Geleneksel anlamıyla fırınlanmış ekmeğe sarımsak sürüldükten sonra reyhan ve ince doğranmış domateslerin konulmasıyla yapılıyor. İtalyan tostu da denilebilir. Güzel bir atıştırmalık.
Filetti di Baccala
Fileto morina balığının kızartılmasıyla elde edilen çıtır çıtır ama çok da yağlı olmayan bir aperatif.
Panini
İtalyanlar sandviç konusunda ustadır ve pek çok sandviç çeşidi bulunur. Bunlardan biri de Panini’dir. Izgarada pişirilir ve en temel iki malzemesi domates ve maruldur. Jambon, pesto sosu vb. eklemeler yapılabilir.
Strozzapreti
Ev yapımı makarna.
Lasagna
Adını pişirildiği kaptan alsa da, makarna, et ve beşamel sosun kombinasyonundan oluşan leziz bir İtalyan yemeği.
Risotto
Et, tavuk veya sebze suyunda pişirilerek krema kıvamına getirilmiş bir tür pirinç pilavı. İtalyan mutfağının önemli yemeklerinden biri olan risotto, İtalya’da pirincin en yaygın tüketim şekillerinden biridir. Pek çok yörede pilava soğan ve şarap katılarak pişirilir.
Tortellini
İçi peynir veya kıyma ile doldurulan makarna çeşidi. Üzerine, ekşi sos veya domates sosu eklenir. Permesan peyniri ise olmazsa olmazıdır.
Suppli
Fransız kökenli bir kelime olan ‘sürpriz’ den türemiş aperatif bir yemek. Kızarmış pirinç topları içindeki erimiş mozarella lezzeti. Genelde bolonez sos ile servis edilir.
Gnocchi alla Romana
İtalyan buğdayı olan “semolina”, süt, yumurta sarısı ve muskat ile yapılıyor. Diğer Gnocchi’lerden farklı olarak, Roma usulü Gnocchi kaynatıldıktan sonra peynir eklenerek fırınlanıyor.
Coda alla Vaccinara
Sığır kuyruğunun soğan, havuç, pırasa, kereviz, defne yaprağı ve kekik ile haşlandıktan sonra domates sosuyla servis edilmesiyle elde ediliyor. Bütün lezzetlerin ve baharatların iç içe geçmesi için saatlerce pişiriliyor.
Pizza alla Romana
Roma usullü pizza ince çıtır çıtır bir hamurdan yapılmış, zeytinyağı ve biberiye ile renklendirilmiş bir pizza.
Tiramisu
Kahve, bisküvi ve Mascarpone adı verilen özel bir krem peynirle yapılır. Şekerini abartmadığınız sürece, yumuşak ve lezzetli bir kekiniz olur.
Panna Cotta
İtalyanların en lezzetli tatlılarından biridir. Kalın bir krema tabakası, yumurtanın sarısı ve balın karışımıyla yapılır. Fırında düşük ısıda pişirilir. Panna cottaya İtalyanlar “pişirilmiş krema” derler.
Ciambelle Al Vino
Şaraba bandırılarak yenilen bir çeşit bisküvi.
Crostata Di Ricotta
Tereyağı ile yapılan gevrek bir hamur ve bunun üzeri, meyve marmelatı, çikolata kreması, ya da ricotta bazlı bir krema ile kaplanılarak yapılan bir İtalyan tartı.
Gelato
İtalyan dondurması. İlk yapıldığında dağlardan gelen kar ile meyvelerin karışımıyla oluşmuş fakat günümüzde daha kremsi bir yapısı ve daha zengin bir lezzeti var.
Venedik’te Ne İçilir?
Venedik Gezi Rehberi yazımızda Venedik’te tadabileceğiniz içecekleri sizler için derledik.
- Espresso: Koyu kavrulmuş, Türk Kahvesi kadar olmasa da, yeteri kadar ince çekilmiş İtalya’ya özgü bir kahve türüdür.
- Cappuccino: Espresso ile sıcak sütün kaynatılmasıyla yapılan bir kahve türü.
- Macchiato: Az miktarda genellikle köpürtülen süt içeren espresso kahve türüdür. İtalyanca’da macchiato “lekeli, “benek benek” anlamına gelir. Bu nedenle caffè macchiato ‘nun doğrudan çevirisi “lekeli kahve” ya da süt benekli kahvedir.
- Mocha: Diğer adıyla mocaccino, caffè latte’nin çikolata aromalı çeşididir. Mocha’nın birçok çeşidi vardır. Mocha’da çikolata şurubu, tatlı kakao tozu, dövülmüş kakao kullanılabilir. Mocha koyu acı kakaolu veya sütlü çikolata içerebilir.
- Fontana Candida Frascati: Hafif ve lezzetli bir şarap.
- Prosecco: Adını üzüm ve şarabın üretildiği Trieste yakınlarındaki Prosecco köyünden alan bir beyaz şarap.
- Bellini: Prosecco ve şeftali püresi veya nektar ile yapılan bir kokteyldir.
- Grappa: Hacmen yüzde 35-60 alkol içeren, kokulu, üzüm bazlı bir prina brendi. Grappanın tadı, şarabınkine benzer, kullanılan üzümün türüne ve kalitesine ve ayrıca damıtma işleminin özelliklerine bağlıdır.
- Aperol Spritz: Şarap temelli bir kokteyldir.
- Campari: Alkol ile sudaki bitki ve meyve infüzyonundan elde edilen bir aperatif olarak kabul edilen likördür. Koyu kırmızı rengi ve acımtırak tadı vardır.
- Negroni: Cin, vermouth rosso ve portakal kabuğu ile süslenmiş bir kısmı Campari’den oluşan popüler bir kokteyldir.
- Vermouth: Alkolle takviye edilerek güzel kokulu bitki ve baharatlarla aromatize edilmiş bir tür şaraptır.
- Martini: Beyaz şaraba şeker, alkol, su, karamel, baharat ve güzel kokulu bitkilerin eklenmesiyle hazırlanan içkidir.
- Limoncello: Limon likörü.
- Peroni, Moretti, Menabrea: Yerel bira markaları.
- Te: Çay
Venedik Gece Hayatı
Genelde romantik kanal turları ve kültür turları ile popüler olan şehirde gece hayatı da oldukça renklidir. Birbirinden eğlenceli çeşitli bar, pub ve clublarda keyifli vakit geçirilmektedir. Venedik Gezi Rehberi yazımızda Venedik’te gece hayatı mekanlarını sizler için derledik.
Bacaro Caz
Canlı ve neşeli bu kokteyl bar, bir restoranla birleştirilmiştir. Rialto Köprüsü’ne sadece iki dakika yürüme mesafesindedir. Genç ve trendy görünen bu bar, eşsiz bir kokteylle damak zevkinizi şımartır. Bira ve şarap çeşitleri kapsamlı olduğu kadar seçmedir de. Gün içinde açık olduğu saatler 13.00 ile 02.00 arasındadır.
Akropol
Venedik’in ana kısmında gerçek gece kulüpleri yoktur, ancak Lido bölgesinde gece partilerine dair mekanlar bulunmaktadır. Buradaki yerlerden biri olan Akropol, 70’lerden günümüze müzik ziyafetleri sunar.
Piccolo Mondo
Burası Venedik’in ünlü dans mekanlarından biridir. Kesinlikle bir gece kulübü olduğu söylenememesine rağmen bir bara göre daha çok disko müzik çalıyor ve dans pisti bulunuyor. Piccolo Mondo, saat 04.00’e kadar hizmet vermektedir.
Venedik Caz Kulübü
Santa Margherita ve Santa Barnaba arasında yer alır. Canlı caz kulübünde, pazartesi-cumartesi arası düzenli olarak yerel ve uluslararası müzisyenler sahne alırlar. Yer bulma sıkıntısı çekmemek, önceden online rezervasyon yapılmalı.
Scuola Grande San Rocco
Tintoretto’nun çok sayıda çalışmasının da içinde bulunduğu bu önemli yapılar eşsiz sanat çalışmalarıdır. Adını aldığı bitişiğindeki kilise Scuola ile birlikte yerel müzisyenler tarafından icra edilen klasik müzik, güzel sanatlar turu ve kültür geceleri için kapılarını açar.
Gran Teatro La Fenice
Bu muhteşem tiyatro 1700’lerin sonlarında inşa edilmiştir. 1996’da bir yangında harap olmuş, ancak restore edilerek birkaç yıl içinde eski ihtişamına kavuşmuştur. Venedik mimarisinin ilham verici bir parçası olan bu mekan yıl boyunca opera, klasik müzik konserleri ve bale performanslarına ev sahipliği yapar.
Diğer şehir rehberleri için Şehir Rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz…