Vatikan Gezi Rehberi

Bir şehir devleti olan Vatikan, İtalya’nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dini Katolik mezhebinin yönetim merkezidir. Vatikan Gezi Rehberi yazımızda dünyanın en küçük şehir devletlerinden Vatikan'da gezilecek yerlerden bahsedeceğiz.

Vatikan Gezi Rehberi, Vatikan Hakkında Bilinmeyenler, Otobüsle Avrupa Turu, Tourbulance.

İçerik

Bir şehir devleti olan Vatikan, İtalya’nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dini Katolik mezhebinin yönetim merkezidir. Vatikan Gezi Rehberi yazımızda dünyanın en küçük şehir devletlerinden Vatikan’da gezilecek yerlerden bahsedeceğiz.

Vatikan Gezilecek Yerler

Bir şehir devleti olan Vatikan, İtalya’nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dini Katolik mezhebinin yönetim merkezidir. Dünya’nın yüzölçümü açısından en küçük devletlerinden biri olmasına rağmen tarihi önemi çok büyüktür. Sahip olduğu sanat eserleri ve arşiviyle dikkat çeken şehir, tüm dünyadan turistler ağırlamaktadır. Vatikan Gezi Rehberi yazımızda Vatikan’da gezilecek yerleri sizler için derledik.

Vatikan Gezi Rehberi
Vatikan Gezi Rehberi

Aziz Petrus Meydanı

Aziz Petrus Meydanı, dünyanın en küçük devleti olan Vatikan’ın ünlü meydanıdır. Aziz Petrus Bazilikası’nın önünde yer alan meydan Napolili sanatçı, heykeltıraş ve mimar Gian Lorenzo Bernini tarafından Papa VIII. Alexander için 1656-1667 yılları arasında yaptırılmıştır. Berinini’nin 196 cm aralıklı sütun dizisi buraya gelen ziyaretçileri kucaklamak ister gibi iki yana açılmıştır. Meydanın ortasında yer alan ve M.Ö 1. yüzyıldan kalma dikilitaş, İskenderiye’den getirilip 1586 yılında bulunduğu konuma 150 at ve 47 vinç yardımıyla dikilmiştir. Aziz Petrus Meydanı’nda 2 adet de çeşme yer almaktadır. Sol bölümde yer alan çeşme Bernini’nin, sağ tarafta yer çeşme ise Domenico Fontana’nın eseridir. Papa eğer konutundaysa her çarşamba genellikle saat 10.30’da genel ziyaretçilerine hitap eder. Pazar günleri ise öğle vakti Pazar ayini için dairesinin penceresinde belirir ve kısa bir konuşma ile meydandaki kalabalığa hitap eder.

Aziz Petrus Bazilikası

Hristiyan dünyasının en önemli yapılarından biridir. Roma Katoliklerinin hac noktası olan yapı dünyanın en büyük kilisesi olup yapı içine aynı anda 60.000 kişi sığabilir. Vatikan’ın bu ünlü kilisesi 222 metre uzunluk ve 138 metre yükseklikteki boyutları ile devasadır. 2.yüzyılda Aziz Petrus’un mezarının olduğu yere bir anıt dikilmiş ve daha sonra bu noktaya İmparator Constantinus’un emri ile ilk bazilika M.S 349 yılında yapılmıştır. 15. yüzyılda yıkılmaya yüz tutan orijinal bazilikanın yerine yenisi yapılmıştır. Şu anki bazilikanın yapımına 1506 yılında Papa II. Julius zamanında başlanmıştır. Yapımı 100 yıldan fazla süren bazilika, 1612 yılında, Papa V. Paul’un döneminde bitirilebilmiştir. Aziz Petrus Bazilikası’nın tasarımında Michelangelo, Donato Bramante ve Raphael gibi Rönesans ustaları yer almıştır.

Kubbe

Bazilikanın en önemli bölümüdür. Michelangelo bu bölüm için daha az kuvvet uygulayan bir yapı tasarlamıştır. Bazilikanın muhteşem iç mekânı ile uyumlu olan 136,5 metrelik kubbe Michelangelo’nun ölümünden 26 yıl sonra tamamlanabilmiştir. Dilerseniz kubbeye çıkarak muhteşem manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz. Bu noktadan Aziz Petrus Meydanı ve şehrin geri kalanı harika gözükür. Yalnız kubbeye çıkmanız için 330 basamaklık merdiveni göze almanız gerekiyor. Kubbeye çıkış ücretlidir ve ziyaret saatleri değişiklik göstermektedir.

Pieta

Aziz Petrus Bazilikası’ndaki en önemli eserlerinden biridir. Heykelde Hz. Meryem, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmiş bedenini kucaklamış hali betimlenmiştir. Michelangelo 1499 yılında bu başyapıtını ortaya koyduğunda henüz 25 yaşındaydı. Heykel, 1972 yılından bu yana özel bir cam bölümde sergilenmektedir.

Baldaken

Sarmal sütunların taşıdığı bronz sayvan, 20 metre yüksekliğindedir ve 17. yüzyılda Bernini tarafından tasarlanmıştır.

Aziz Petrus Heykeli

Heykeltıraş Arnolfo di Cambio tarafından 13. yüzyılda yapılmış bronz heykeldir. Ziyaretçiler genellikle heykelin ayağına dokunmak ve öpmek isterler, bu nedenle bu bölümde genellikle uzun sıralar oluşabilmektedir.

Sistina Şapeli

Vatikan ve Roma başta olmak üzere dünyanın en değerli sanat eserlerinin bulunduğu bir şapeldir. Vatikan Müzesi‘ne bağlı olan ve müzenin son durağı olan şapel, her yıl dünyanın dört bir köşesinden gelen yaklaşık 4,5 milyon ziyaretçi tarafından ziyaret edilir. Roma’nın en önemli sanatsal hac yeri olan Sistina Şapeli, Papa IV. Sixtus için, 1477 ile 1481 yılları arasında yaptırılmıştır. IV. Sixtus şapeli boyaması için aralarında Botticelli’nin de olduğu ve o günün en büyük sanatçılarını görevlendirmiştir. Başlangıçta tavan altın yaldızlarla süslenerek maviye boyanmış ve duvarlara Musa ile İsa’nın hayatından sahneler çizilmiştir. Sixtus’un yeğeni, Papa II. Julius 1508’den 1512 yılları arasındaki mavi-altın rengindeki tavanı değiştirmesi için Michelangelo’yu tutmuştur. Michelangelo, tavan fresklerini, Papa II. Julius için 1508-12 arasında yapmış, özel bir iskele üzerinde tek başına çalışmıştır. Dünyanın Yaratılışı ve İnsanın Düşüşü gibi konumların betimlendiği ana panolar Eski ve Yeni ahit figürleriyle sarılmıştır. Bu muazzam proje için Michelangelo Hz. İsa’nın atalarından, peygamberlerden, kâhinlerden ve oluşumla ilgili sahneler tasarlamış, fresklerle portreler yapmıştır. Ziyaretçiler için tasarlanmış bu sahneler günah ile ilahi öncelikler ile ilgili önemli prensipleri konu alır. Tavanda yer alan en ünlü sahnelerden biri Adem’in Yaratılışı Sahnesi’dir (The Creation of Adam). 1980’lerde yapılan yenileme, tavan fresklerinin beklenmedik canlı renklerini ortaya çıkarmıştır. Tavanda yer alan Adem’in Yaratılışı sahnesi dışında, Adem ve Havva’nın Bilgi Ağacı’ndan yasak meyveyi tatmaları ve Cennet’ten kovulmalarının betimlendiği İlk Günah, Libya Kahini, Güneşin ve Ayın Yaratılışı sahneleri de şapeldeki önemli betimlemelerdendir. Sistina Şapeli, sadece harikulade bir sanat eserlerini görmek isteyen turistlerin gittiği bir yer değildir; burası halen Papanın çeşitli ayin ve vaftiz törenlerine katıldığı ve kardinallerin yeni papayı seçerken oy kullanmak için toplandığı, aktif hizmet veren bir kilisedir.

Vatikan Hakkında Bilinmeyenler

  • Başka kutsal şehirler de vardır (Kudüs gibi) ama Vatikan yeryüzündeki tek Kutsal Kent Devleti’dir.
  • Vatikan’da sadece İsviçreli askerler görev yapmaktadır. 500 yıldır bu gelenek değişmemiştir. 500 yıl önceki Papa’nın talebi ile o zamanlar çok iyi bir ünleri olan İsviçreli askerlerden 150 tanesi Vatikan’a gönderilmişti. Şu anda 110 kişi olarak görev yapmaktalar. İsviçre Muhafızı olmanın bazı şartları var. İsviçre vatandaşı olmak, katolik, bekar, Vatikan’a gelmeden önce İsviçre’de askerlik görevini yapmış olmak, 19 yaş ile 30 yaş arasında olmak gerekiyor. Bu askerlerde en az 1,74 cm boy aranıyor. Evlenmeleri yasak. Sadece onbaşı olanlar artık evlenebilme iznine kavuşuyor. Askerlerin soy geçmişleri tüm detayları ile inceleniyor . Görev süreleri bittiğinde ellerinden Vatikan pasaportları alınıyor. Daha önce birkaç kez İsviçreli Muhafızlar tarafından ihanete uğramış olsalar da Papalar bu askerlerden hiç vazgeçmedi.
  • İsviçreli Muhafızlar askeri olarak ihanet etmişlerse de hiçbir zaman Vatikan’a ait sırları açıklamamışlardır.
  • Vatikan Pasaportunu Papa verir, bu pasaport sadece kilisede kaydı olan Katoliklere verilir, milliyet ayrımı yapılmaz. Ancak geçici olan pasaport,eğer Papalık dilerse hiç verilmemiş gibi iptal edilebilir.
  • Vatikan’da giyisi kuralları olduğunu biliyor muydunuz? Gitmeden önce kendinizi ve valizinizi buna göre hazırlarsanız iyi olur. Bütün Vatikan Müzelerine, Sistine Şapeline, Vatikan bahçelerine ve Aziz Peter Kilisesine sadece uygun kıyafetli ziyaretçiler kabul edilmektedir. Yani , kolsuz bluzlar, mini etekler, şort ve şapkalar yasaktır. Omuzların ve dizlerin kapalı olması sadece kadınlar için bir gereklilik değildir, erkekler de bu sınırlara dikkat etmek zorundadır. 

Diğer şehir rehberleri için Şehir Rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz…

× Rezervasyon Oluştur