Balkanların ortasına diyebileceğimiz bir konumuyla, 500 yıllık Osmanlı geçmişiyle, çarşısı, kalesi ve Vardar Nehri’ni kucaklayan Taş Köprü ile bir Anadolu kenti gibi. Vardar Nehri’nin iki yakasına kurulmuş Üsküp, Makedonya’nın başkenti ve nüfus bakımından en kalabalık şehridir. Üsküp Gezi Rehberi yazımızda gezilecek yerler, yeme içme kültürü ve gece hayatından bahsedeceğiz.
Üsküp’te Gezilecek Yerler
Balkanların ortasına diyebileceğimiz bir konumuyla, 500 yıllık Osmanlı geçmişiyle, çarşısı, kalesi ve Vardar Nehri’ni kucaklayan Taş Köprü ile bir Anadolu kenti gibi. Vardar Nehri’nin iki yakasına kurulmuş Üsküp, Makedonya’nın başkenti ve nüfus bakımından en kalabalık şehridir. Üsküp Gezi Rehberi yazımızda Üsküp’te gezilecek yerleri sizler için derledik.
Taş Köprü
Üsküp şehrinin armasında da bulunan Taşköprü, şehrin en önemli simgelerinin başında yer alıyor. Yapım yılı tam olarak bilinmese de 1451-1469 yılları arasında, Fatih Sultan Mehmet himayesinde inşa edildiği söyleniyor. Bazı kaynaklarda da Taşköprü’nün mimarı Mimar Sinan olarak geçmektedir.
Köprü, çeşitli kesimler tarafından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Fatih Köprüsü, Vardar Köprüsü, Dušan (Duşan) Köprüsü ve en yaygın olarak da Taşköprü (Stone Bridge) şeklinde adlandırılıyor. 214 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğindeki köprünün 12 kemeri vardır.
Makedonya Meydanı
Makedonya Meydanı tam anlamıyla şehrin kalbi. Şehrin bu en geniş meydanında yükselen 33 metrelik devasa Atlı Savaşçı heykeli, Makedonya’nın bağımsızlığının yirminci yılına özel olarak Floransa’da yaptırılmış. Büyük İskender’i temsil ediyor. Heykelde Büyük İskender atının üzerinde elinde kılıçla, Taş Köprü’nün diğer yakasındaki babası Philip’in heykelini selamlıyor.
Eski Çarşı / Türk Çarşısı
Osmanlı’dan günümüze kadar zor da olsa dayanmış, ayakta durmuş bir çarşı. Turistlerin en çok ziyaret ettiği bölgelerden biri. Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerinden Mustafa Paşa Cami, Kurşunlu Han, Davut Paşa Hamamı, İsa Bey Cami ve Kapan Han gibi mimari yapılarla sanki Anadolu kentlerinden birindeymişsiniz gibi hissedebilirsiniz.
Üsküp Kalesi
Üsküp şehrinin en yüksek tepesinde, Vardar Nehri’nin kuzeyinde bulunan Üsküp Kalesi, bugüne kadar bazı deprem ve savaşlar sonucu çok defa zarar görmüş, çeşitli restorasyon çalışmalarıyla bugünkü haline gelmiştir.
İlk olarak milattan sonra 5. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde inşa edildiği düşünülen Üsküp Kalesi’nin, 518 yılındaki bir depremle yıkılmasının ardından Bizans İmparatoru I. Justinian (Birinci Jüstinyen), doğduğu yere bir eser kazandırmak amacıyla kaleyi yeniden yaptırmıştır.
Şehrin önemli mimarilerinden biri olan Üsküp Kalesi, Üsküp şehrinin arma ve bayrağında da yer almaktadır. Kalenin şu anki halindeki eserlerin çoğu 10. ve 13. yüzyıla ait eserlerdir. Son olarak Makedonya Kültür Bakanlığı Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü, Osmanlı dönemine ait eserlerin sergilenmesi için kaleye bir Osmanlı Müzesi yaptırmıştır. Şu anda turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan kale, 7/24 ziyarete açık durumdadır.
Milenyum Haçı
Yapımını Makedon Ortodoks Kilisesi’nin üstlendiği Milenyum Haçı, 2002 yılında Üsküp’teki Vodno Dağı’nın tepesinde açıldı. Hristiyanlığın 2000. yılı şerefine gövde gösterisi amaçlı yapılan bu dev haç, tam 66 metre yüksekliğindedir. Haçın yapımı esnasında Avrupa’daki çeşitli Hristiyan ülkelerin yanı sıra Amerika da destek olmuştur.
Dini boyutundan ziyade turistik bir yapı olarak da pek çok kesimden kendine ziyaretçi bulan Milenyum Haçı, Üsküp ve çevresinden rahatça görünebilmesi için yüksek şekilde tasarlanmıştır. 2008 yılında 8 Eylül Makedonya Bağımsızlık Günü’nde ise, haçın içerisine bir asansör yapıldı. Sonrasında da haçın yanına kafe & restoran ve hediyelik eşya satan dükkanlar açıldı.
Milenyum Haçı’na ulaşım, 2011 yılında haçın etrafına inşa edilen teleferik hattı aracılığıyla yapılmaktadır.
Rahibe Terasa Evi
1979 yılında hayırsever faaliyetlerinden dolayı Nobel Barış Ödülü alan, Hristiyan dünyasının ünlü rahibelerinden Rahibe Teresa anısına yapılan evdir. Asıl adı Gonca Boyacı’dır. 26 Ağustos 1910 Üsküp doğumludur. 5 Eylül 1997’de Kalküta’da ölmüştür. Hayırsever Misyonerler Cemaati’nin kurucusudur. 18 yaşında rahibe olmaya karar vermiş, Hindistan’daki misyonerlik faaliyetleri ile tanınan Loretto Hemşireleri’ne katılmıştır.
1979 yılında kendisine Nobel Barış Ödülü verilmiştir. Rahibe Teresa anısına yapılan evin alt kısmı müze olarak kullanılırken üst katı da bir kilise olarak kullanılmaktadır. Rahibe Teresa Evi’nin açılışı 30 Ocak 2009’da gerçekleştirilmiştir. Rahibe Teresa Evi Makedonya Hükümeti tarafından finanse edilen, kar amacı olmayan bir organizasyondur.
Makedonya Arkeoloji Müzesi
Makedonya Meydanı’nın hemen yakınında Vardar nehrine bakıyor. Mimari olarak sanki eski gibi görünüyor olsa da oldukça yeni. Üsküp 2014 Projesi kapsamında açılan yerlerden biri burası. İçerisinde çok sayıda antik, ortaçağ ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eser sergileniyor. Orijinali İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenen İskender Lahdi’nin bir kopyası da bu müzede sergilenmekte.
Matka Kanyonu
Üsküp’ün yaklaşık 15km güneybatısında, Treska Nehri’nin Vardar Nehri ile buluştuğu alanda yer alır. Doğa turizmi açısından Makedonya’nın en popüler noktasıdır. 5 bin hektarlık alan kaplayan kanyonun içinde yer alan Matka Gölü, ülkedeki en eski yapay göl olma özelliğine de sahiptir.
Üsküp’te Ne Yenir?
- Balkan ülkeleri ve şehirleri denilince akıllara ilk olarak et yemekleri gelir. Etten, et ile yapılan yemekler meşhurdur Üsküp’te de. En meşhuru da tabi ki köftedir. Damak tadımız ile birebir uyuşan bir mutfak kültürü olan Üsküp’te denemeden dönülmemesi gereken lezzetler mevcut. Üsküp Gezi Rehberi yazımızda Üsküp’te tadabileceğiniz lezzetleri sizler için derledik.
- Vegeta: Et suyuna mevsim sebzeleri eklenerek pişirilen çorbalara verilen isim.
- Tavche Grace: Güveçte pişirilen kuru fasulye.
- Cevapi: Koyun ya da dana kıymasından yapılan, ekmeksiz, ızgarada pişirilen bir köfte.
- Pleskavitsa: Oldukça yağlı satır kıymasından yapılan bir köfte. Büyük ve yuvarlak bir şekli var. Yoğurulup hazırlandıktan sonra elle açılıp içerisine soğan konuyor ve ızgarada pişirilip servis ediliyor.
- Turli Tava: Kuşbaşı etin çeşitli sebzelerle pişirilmesi ile oluşan bir çeşit türlü.
- Elbasan Tava: Kuzu eti yoğurtlu sosla pişirilip servis ediliyor.
- Slesko Meso: Beyaz şarap sosu ile fırında pişirilen bir çeşit domuz yahnisi.
- Shopska: Soğan, domates, salatalık ile yapılan, çiğ ya da közlenmiş biber de eklenen bir salata. Üzerine yağlı bir peynir çeşidi rendelenip servis edilir.
- Kachmak: Mısır ununun sıcak suya karıştırılarak bulamaç haline getirilip üzerine kızgın tereyağı gezdirilip, çiğ krema ya da yoğurtla servis edilen bir yiyecek.
- Polneti Piperki: İnce kıyılmış soğan, sarımsak, domates püresi ve salamdan oluşan harcın etli yeşil biberlere doldurulup, çırpılmış yumurta ve ekmek kırıntısı bulanarak fırınlanmasıyla elde edilen bir çeşit dolma.
- Ajvar: Közlenmiş kırmızı biber, soğan, sarımsak ve baharatlarla hazırlanan, kahvaltılarda da tüketilen bir çeşit meze.
- Pindzur: Ajvar’ın patlıcanlı ve baharatlı hali.
- Burek: Ispanaklı, patatesli, kıymalı olarak yapılan tepsi börekler.
- Trileçe: İnek, keçi ve manda sütü karıştırılarak yapılan, adını da buradan alan (üç süt anlamında), üzerine karamel dökülerek tatlandırılan sütlü tatlıdır.
- Kaymaçina: Daha çok krem karamele benzeyen, süt, yumurta ve şekerin fırında uzun uzun pişmesi ile elde edilen muhallebidir.
- Slatko: Vişne, ayva, erik ve çekirdeksiz üzüm karıştırılarak yapılan bir çeşit marmelat.
Üsküp’te Ne İçilir?
Üsküp Gezi Rehberi yazımızda Üsküp’te tadabileceğiniz içecekleri sizler için derledik.
- Strumka: Yemeklerin yanında ve sonrasında tercih edilebilen Makedonya’ya özgü içecek, armutlu bir gazozdur.
- Rakija: Erikten yapılan bir rakı çeşidi.
- Vranac: Çevre bölgede yetişen üzümlerden yapılan kırmızı şarap.
- Savagnin: Çevre bölgede yetişen üzümlerden yapılan beyaz şarap.
- Smederevka: Çevre bölgede yetişen üzümlerden yapılan beyaz şarap.
- Mastika: Sert, sakız aromalı bir içecektir. Alkol oranı %45.
Üsküp Gece Hayatı
Vardar Nehri kıyısında barda oturup lezzetli içeceklerin keyfini sürebilir, çarşı içinde sokakta jazz müzik dinlerken yandaki restorandan yemek sipariş edebilir veya büyük gece kulüplerinde sabahlara kadar çılgınca dans edebilirsiniz. Üsküp renkli gece hayatı ile misafirlerini bekliyor. Üsküp Gezi Rehberi yazımızda Üsküp’te gece hayatı mekanlarını sizler için derledik.
Havana Club
Her gece farklı tarzda bir grubun sahnede canlı müzik yaptığı bir mekan arıyorsanız Havana Club tam size göre. Havana Club’ta içecekler oldukça uygun fiyatlı, müzikler oldukça kaliteli ve çalışanlar son derece sıcakkanlı.
Kino Karposh
Kino Karposh Yaratıcı partileri, harika atmosferi, sinema temalı dizaynı ve bir nebze gizli saklı konumu sebebiyle özellikle öğrenciler ve gençler arasında popüler bir mekandır. Gün içinde arkadaşlarınızla birlikte farklı tür kahvelerin tadını çıkarabilir, akşam saatlerinde kokteyl eşliğinde canlı müzik veya DJ performansları ile eğlenebilirsiniz. Hafta sonları büyük ihtimalle kalabalık olan mekanda yaz aylarında hizmet veren son derece büyük bir teras da mevcut.
La Bodeguita Del Medio
Üsküp’te türünün tek örneği olan La Bodeguita Del Medio Küba tarzına sahip bir restoran & kokteyl bar. Şehrin merkezinde Vardar nehri kıyısında yer alan restoran Türk çarşısına ve çevredeki bir çok alışveriş merkezi, müze gibi yerlere de yakınlığı ile dikkat çekiyor.
Menada
Üsküp’ün Türk Çarşısı bölgesinin en güzel mekanlarından birisi de Menada. Üsküp’te orijinal jazz müziğini canlı olarak dinleyebileceğiniz nadir mekanların başında gelmekte.
Club Colosseum
Yıl boyunca oldukça ünlü DJ ve canlı performansa ev sahipliği yapan Club Colosseum, Üsküp gece hayatı içinde en popüler clubların başında gelir. Yaz aylarında Üsküp Şehir Parkı’nda bulunan Club Colosseum kış aylarında ise tren istasyonu yakınında müzikseverlere hizmet vermekte.
Bir bölümde Nepal gecesi yapılırken diğer bölümünde Salsa gecesinin yapılabildiği mekan çok farklı eğlenceleri bir arada barındırmasıyla ünlü. Club Collosseum’un sahip olduğu Dress Code dahilinde spor kıyafetle mekana girmek mümkün değil.
Midnight Club
Midnight Club alışveriş merkezinin (GTC) bir parçası olarak Vardar nehri kıyısında bulunur. Çevresinde bulunan bir çok kafe bar ve kafeteryalar sebebiyle geceyi geçirmek için ideal bir mekandır. Merkezi konuma sahip club özellikle haftasonları ev sahipliği yaptığı DJ, canlı performans ve zaman zaman temalı partiler ile dikkat çekmekte.
Diğer şehir rehberleri için Şehir Rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz…