Pisa Gezi Rehberi

İtalya’nın önemli turizm merkezlerinden biri olan Pisa, Toskana Bölgesi’nde yer alan küçük bir şehirdir. Ziyaretçilerinin Pisa Kulesi ile tanıdığı bu şehir, rönesansın tarihi dokusunu derinlemesine yaşatmaktadır. Ayrıca içinde bulunduğu bölge de zengin sanat eserleri ve şarapları ile tanınmaktadır. Pisa Gezi Rehberi yazımızda gezilecek yerler, yeme içme kültürü ve gece hayatından bahsedeceğiz.

İçerik

İtalya’nın önemli turizm merkezlerinden biri olan Pisa, Toskana Bölgesi’nde yer alan küçük bir şehirdir. Ziyaretçilerinin Pisa Kulesi ile tanıdığı bu şehir, rönesansın tarihi dokusunu derinlemesine yaşatmaktadır. Ayrıca içinde bulunduğu bölge de zengin sanat eserleri ve şarapları ile tanınmaktadır. Pisa Gezi Rehberi yazımızda gezilecek yerler, yeme içme kültürü ve gece hayatından bahsedeceğiz.

Pisa Gezilecek Yerler

İtalya’nın önemli turizm merkezlerinden biri olan Pisa, Toskana Bölgesi’nde yer alan küçük bir şehirdir. Ziyaretçilerinin Pisa Kulesi ile tanıdığı bu şehir, rönesansın tarihi dokusunu derinlemesine yaşatmaktadır. Ayrıca içinde bulunduğu bölge de zengin sanat eserleri ve şarapları ile tanınmaktadır. Pisa Gezi Rehberi yazımızda Pisa’da gezilecek yerleri sizler için derledik.

Pisa Gezi Rehberi
Pisa Gezi Rehberi

Şövalyeler Meydanı

Pisa’nın Orta Çağ döneminde siyasi merkezi olarak kabul edilen Şövalyeler Meydanı, 16. Yüzyıldan sonra Aziz Stephan Şövalyeleri Meclisi’nin karargahlarından biri haline geldi ve şövalyelerin eğitimleri bu noktada gerçekleşti. Pek çok tarihi olaya şahitlik etmesi sebebiyle Pisa için özel bir yere sahip meydan, günümüzde halkın buluşma noktası ve şehrin ünlü üniversitelerinden biri olan ”Scuola Normale di Pisa” kurumuna ev sahipliği yapıyor.

Snopie Müzesi

Eşsiz mimarisi ve etkileyici freskleri ile sanat severlerin hayranlığını kazanan Sinopie Müzesi, 14. ve 15. yüzyıldan kalma nadide eserlere ev sahipliği yapan bir müze. Dönemin pek çok duvar çizimine yer veren müzede, o dönemi anlatan kısa filmler ve fresko boyama konusundaki incelikler anlatılır.

Palazzo della Carovana

1564 yılında inşa edilen Plazzo della Carovana, Aziz Stephan Şövalyeleri’nin ikamet ettiği saray olarak kullanılmış tarihi bir yapı. Ziyaretçilerine şövalyelerin kişisel eşyalarını ve o dönemden kalma mobilyaları sunan müzeyi, ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Opera Del Duomo Müzesi

Pisa’nın sanata verdiği önemi en net şekilde görebileceğiniz Opera Del Duomo Müzesi, 1986 yılından beri hizmet veren şehrin etkileyici sanat merkezlerinden biri. Orta Çağ’dan kalma heykelleri gözlemleyebileceğiniz müzede, 19. yüzyılın başından itibaren bir dizi restorasyon çalışmasından geçen müzenin yer aldığı tarihi binanın, ihtişamlı mimarisi de görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Plazzo Blu

Sahip olduğu mavi renkten adını alan Plazzo Blu, kent merkezinde yer alan sergiler ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan tarihi bir yapı. 8. yüzyılda Plazzo’yu satın alan Rus sahiplerinin zevkine göre tasarlanan bina, Pisa’nın en ünlü sanat merkezlerinden biri olarak bilinir.

San Matteo Ulusal Müze

Şehrin önemli sanat merkezlerinden biri de San Matteo Ulusal Müzesi’dir. Orta Çağ’dan kalma pek çok esere yer veren müzede; Nicola Pisano, Donatello gibi dünyaca ünlü pek çok sanatçının koleksiyonlarını görebilmeniz mümkün. 13.  yüzyıldan, 15. yüzyıla kadar dönemin en ünlü sanatçıları tarafından yapılan antik resim koleksiyonuna, dini heykel ve antik seramik koleksiyonlarına ev sahipliği yapan müze, şehre gelen sanatseverlerin mutlaka ziyaret ettiği gezi noktaları arasında yer alır.

San Paolo a Ripa D’Arno

Şehrin mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan kilisesi San Paolo a Ripa D’arno, bir Roma Katolik kilisesidir. 1032 yılından bugüne hizmet veren kilisenin 925 yılında inşa edildiği bilinmektedir. Bir dizi restore çalışmasından geçtikten sonra kilisenin arka tarafına Romanesk mimarinin bir ürünü olan Aziz Agatha Şapeli inşa edildi.

Pisa Anıt Mezarlığı

1277 yılından günümüze kadar gelen Pisa Anıt Mezarlığı, 1146 yılında yaşanan Haçlı Seferlerinde yaşamını yitiren Ubaldo Lanfranchi ve dönemin Pisa Başpiskoposu anısına yaptırılan mezar alanıdır. Rivayete göre mezarlığın olduğu bölüme gömülen cesetlerin çürümeyeceği ve yüz yıllar geçse de bu topraklarda gömülü olan bedenlerin muhafaza edildiği söyleniyor. Reparata Kilisesi eski vaftizhanesinin kalıntılarının olduğu bölümde yer alan eski mezarlık, Pisa’nın UNESCO tarafından koruma altına alınan mabetlerinden biridir.

Pisa Charterhouse

Carthus dönemine ait olan manastır Pisa Charterhouse, Pisa’nın 10 kilometre dışında Doğal Tarih Müzesi’ne ait eski bir dini yapıdır. 1366 yılında inşa edilen manastır, Val Graziosa tarafından tasarlanmış, 17 ve 18. yüzyılarda ise bir dizi restore çalışmasından geçerek Barok mimarisi kullanılarak yenilenmiştir. Günümüzde şehrin önemli turistik merkezlerinden biri olarak gösterilen yapının ziyaretçileri de bir hayli fazla..

Putti Çeşmesi

Putti Çeşmesi, Pisa Kulesi’nin hemen önünde yer alan şehrin tarihi çeşmelerinden biridir. Çocuk melekler olarak tasvir edilen üç çocuk heykelinin yer aldığı anıt çeşme, sanat severlerin dikkatle incelediği şehrin en önemli heykel çalışmalarından biri olarak kabul edilir.

Mucizeler Meydanı

Alan içinde; Pisa Kulesi, Pisa Katedrali, Pisa St. John Vaftizhanesi, Campanile ve Abidevi Mezarlık bulunur. Dünya çapında en iyi mimari yapılardan sayılırlar ve Avrupa orta çağ sanatının iyi birer yansıması olarak kabul edilirler. Çoğu yeri yeşil ve canlı çimlerle kaplı alan beyaz mini surlarla çevrelenmiş haldedir.

Pisa Kulesi‘ni ziyarete gelenlerin kalabalığıyla sürekli canlı olsa da katolikler için dini bir merkezdir. Tek bir alanda bir çok yapıyı görme imkanı sağlaması döneminin şartları için bir yenilikti. Şimdilerde halen etrafında ışığını kesen yapılar bulunmadığından, Mucizeler Meydanı son derece parlak ve ışıl ışıl bir yer. Pisa Kulesi’ne dalıp, gezmemek büyük kayıp olacaktır. Özenle korunan çimlere basmak yasaklanmış, bu nedenle uyarı alabilirsiniz.

Pisa Katedrali

Şehrin en büyük dini yapısı olan Pisa Katedrali, Mucizeler Meydanı’nda yer alıyor. Romanesk tarzında inşa edilen yapı 1062 yılında askeri bir zafer sonrası yapılmış. Dış cephesinde siyah ve beyaz mermer kullanılmış. Yapımının ardından yangın çıkmış olmasına rağmen mozaik gibi çoğu eser zarar görmemiş. Özellikle içeride bulunan Hz. İsa mozaiği önem taşıyor.

Vaftizhane

Ülkenin en büyük vaftizhanesi burası. Dönemin ünlü azizlerinin heykelleri romanesk yapının dış cephesini süslüyor. Özelliği ise akustiği. İçeride koronun söylediği bir şarkı kilometreler öteden duyulabiliyor.

Pisa Kulesi

11. yüzyılda yapılan bir hata 14.500 tonluk bir eğiklikle sonuçlandı. Bu yanlış hesap ise bir şehrin gururu haline dönüşerek eğik Pisa Kulesi’ni görmek için dünyanın her tarafından milyonlarca ziyaretçinin İtalya’ya gelmesine sebep olmuştur.

Pisa Kulesi, meydanda yer alan katedralin çan kulesi olarak 1173 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. İlk beş yıl dik duran kule, üçüncü katının tamamlanmasından sonra ağırlığından dolayı eğilmeye başlamıştır. İtalyan vatandaşlarının oldukça şaşırdıkları bu durum araştırıldıktan sonra kulenin temelinde bulunan yoğun kil karışımının kuleyi tutmak için yeterince güçlü olmadığı ortaya çıkmıştır

Pisa’da Ne Yenir?

İtalyan mutfağı basitliğe ve minimalizme önem verir. Genelde her yemekte 4 ila 8 parça arası malzeme bulunur. Detaylı hazırlama yöntemlerindense malzemelerin kalitesi ön plandadır. Her mevsim ziyaretçi alan Pisa şehrinde de İtalyan mutfağının eşsiz lezzetleri ziyaretçilerini beklemektedir. Pisa Gezi Rehberi yazımızda Pisa’da tadabileceğiniz lezzetleri sizler için derledik.

Pasta alla Carbonara

Bir spagetti çeşidi olarak anılsa da İtalyan geleneklerine göre spagettiden yapılması zorunlu değil. Kişisel tercihe göre herhangi bir makarnaya yumurta, peynir, domuz pastırması ve karabiber eklenerek yapılabiliyor.

Chicken Parmigiana

Tavuk göğsü ile rendelenmiş permesan peynirinin harika uyumu. Fırında pişirilen bu yemek, et sevenler için güzel bir damak tadı sunar. Dana eti veya pirzola şeklinde çeşitleri de vardır.

Osso Buco

Dana inciğinden yapılan bir İtalyan yemeğidir. Yağlanıp una bulanmış incik parçalarının kızartılmasının ardından diğer yan malzemeler, soğan, sarımsak, havuç, kereviz, defne yaprağı ile birlikte fırında pişirilmesi ile elde edilir. Üzerine domates sosu dökülerek servis edilir.

Minestrone

Kabak, ıspanak, soğan, havuç, pirinç, patates ve kuru fasulye bileşenlerinden oluşan vitamin deposu bir İtalyan çorbasıdır. Çorbaya ayrıca, fesleğen, sarımsak ve zeytinyağı karışımından oluşan bir de sos ilave edilir.

Carciofi alla Giudia

Romalı Yahudilerin tipik yemeği. Taze enginarların özel bir metotla kızartılmasıyla yapılır. Dışı kıtır kıtır, içi yumuşak ve sulu bir şekli vardır.

Fiori di Zucca

Kabak çiçeğinin ançuez ve mozerella ile doldurulup kızgın yağda kızartılmasıyla oluşturulur.

Bruschetta

Geleneksel anlamıyla fırınlanmış ekmeğe sarımsak sürüldükten sonra reyhan ve ince doğranmış domateslerin konulmasıyla yapılıyor. İtalyan tostu da denilebilir. Güzel bir atıştırmalık.

Filetti di Baccala

Fileto morina balığının kızartılmasıyla elde edilen çıtır çıtır ama çok da yağlı olmayan bir aperatif.

Panini

İtalyanlar sandviç konusunda ustadır ve pek çok sandviç çeşidi bulunur. Bunlardan biri de Panini’dir. Izgarada pişirilir ve en temel iki malzemesi domates ve maruldur. Jambon, pesto sosu vb. eklemeler yapılabilir.

Strozzapreti

Ev yapımı makarna.

Lasagna

Adını pişirildiği kaptan alsa da, makarna, et ve beşamel sosun kombinasyonundan oluşan leziz bir İtalyan yemeği.

Risotto

Et, tavuk veya sebze suyunda pişirilerek krema kıvamına getirilmiş bir tür pirinç pilavı. İtalyan mutfağının önemli yemeklerinden biri olan risotto, İtalya’da pirincin en yaygın tüketim şekillerinden biridir. Pek çok yörede pilava soğan ve şarap katılarak pişirilir.

Tortellini

İçi peynir veya kıyma ile doldurulan makarna çeşidi. Üzerine, ekşi sos veya domates sosu eklenir. Permesan peyniri ise olmazsa olmazıdır.

Suppli

Fransız kökenli bir kelime olan ‘sürpriz’ den türemiş aperatif bir yemek. Kızarmış pirinç topları içindeki erimiş mozarella lezzeti. Genelde bolonez sos ile servis edilir.

Gnocchi alla Romana

İtalyan buğdayı olan “semolina”, süt, yumurta sarısı ve muskat ile yapılıyor. Diğer Gnocchi’lerden farklı olarak, Roma usulü Gnocchi kaynatıldıktan sonra peynir eklenerek fırınlanıyor.

Coda alla Vaccinara

Sığır kuyruğunun soğan, havuç, pırasa, kereviz, defne yaprağı ve kekik ile haşlandıktan sonra domates sosuyla servis edilmesiyle elde ediliyor. Bütün lezzetlerin ve baharatların iç içe geçmesi için saatlerce pişiriliyor.

Pizza alla Romana

Roma usullü pizza ince çıtır çıtır bir hamurdan yapılmış, zeytinyağı ve biberiye ile renklendirilmiş bir pizza.

Tiramisu

Kahve, bisküvi ve Mascarpone adı verilen özel bir krem peynirle yapılır. Şekerini abartmadığınız sürece, yumuşak ve lezzetli bir kekiniz olur.

Panna Cotta

İtalyanların en lezzetli tatlılarından biridir. Kalın bir krema tabakası, yumurtanın sarısı ve balın karışımıyla yapılır. Fırında düşük ısıda pişirilir. Panna cottaya İtalyanlar “pişirilmiş krema” derler.

Ciambelle Al Vino

Şaraba bandırılarak yenilen bir çeşit bisküvi.

Crostata Di Ricotta

Tereyağı ile yapılan gevrek bir hamur ve bunun üzeri, meyve marmelatı, çikolata kreması, ya da ricotta bazlı bir krema ile kaplanılarak yapılan bir İtalyan tartı.

Gelato

İtalyan dondurması. İlk yapıldığında dağlardan gelen kar ile meyvelerin karışımıyla oluşmuş fakat günümüzde daha kremsi bir yapısı ve daha zengin bir lezzeti var.

Pisa’da Ne İçilir?

Pisa Gezi Rehberi yazımızda Pisa’da tadabileceğiniz içecekleri sizler için derledik.

  • Espresso: Koyu kavrulmuş, Türk Kahvesi kadar olmasa da, yeteri kadar ince çekilmiş İtalya’ya özgü bir kahve türüdür.
  • Cappuccino: Espresso ile sıcak sütün kaynatılmasıyla yapılan bir kahve türü.
  • Macchiato: Az miktarda genellikle köpürtülen süt içeren espresso kahve türüdür. İtalyanca’da macchiato “lekeli, “benek benek” anlamına gelir. Bu nedenle caffè macchiato ‘nun doğrudan çevirisi “lekeli kahve” ya da süt benekli kahvedir.
  • Mocha: Diğer adıyla mocaccino, caffè latte’nin çikolata aromalı çeşididir. Mocha’nın birçok çeşidi vardır. Mocha’da çikolata şurubu, tatlı kakao tozu, dövülmüş kakao kullanılabilir. Mocha koyu acı kakaolu veya sütlü çikolata içerebilir.
  • Fontana Candida Frascati: Hafif ve lezzetli bir şarap.
  • Prosecco: Adını üzüm ve şarabın üretildiği Trieste yakınlarındaki Prosecco köyünden alan bir beyaz şarap.
  • Bellini: Prosecco ve şeftali püresi veya nektar ile yapılan bir kokteyldir.
  • Grappa: Hacmen yüzde 35-60 alkol içeren, kokulu, üzüm bazlı bir prina brendi. Grappanın tadı, şarabınkine benzer, kullanılan üzümün türüne ve kalitesine ve ayrıca damıtma işleminin özelliklerine bağlıdır.
  • Aperol Spritz: Şarap temelli bir kokteyldir.
  • Campari: Alkol ile sudaki bitki ve meyve infüzyonundan elde edilen bir aperatif olarak kabul edilen likördür. Koyu kırmızı rengi ve acımtırak tadı vardır.
  • Negroni: Cin, vermouth rosso ve portakal kabuğu ile süslenmiş bir kısmı Campari’den oluşan popüler bir kokteyldir.
  • Vermouth: Alkolle takviye edilerek güzel kokulu bitki ve baharatlarla aromatize edilmiş bir tür şaraptır.
  • Martini: Beyaz şaraba şeker, alkol, su, karamel, baharat ve güzel kokulu bitkilerin eklenmesiyle hazırlanan içkidir.
  • Limoncello: Limon likörü.
  • Peroni, Moretti, Menabrea: Yerel bira markaları.
  • Te: Çay

Pisa Gece Hayatı

Öğrencilerin çoğunlukta olduğu Pisa şehrinde gece hayatı da oldukça renklidir. Canlı müzik ve dans etmek için iyi yerler barındırsa da asıl eğlence mekanları şehir merkezinin biraz dışında. Versay Sahili, bu konuda oldukça etkili bir bölge. Ünlü disko ve barlar bu bölgede bulunuyor. Pisa Gezi Rehberi yazımızda Pisa’da gece hayatı mekanlarını sizler için derledik.

Chupiteria Pisa

Gençler arasında “şat dünyası” olarak adlandırılan Chupiteria, gece takılmak için oldukça havalı bir mekan. Küçük gibi görünse de ziyaretçilerine sonsuz sayıda kombinasyonda şat listesi sunmaktadır.

Boccaccio

Pisa’nın dışında beş farklı dans pistine sahip popüler bir gece kulübü. Mekana gelen ziyaretçilerin müzik zevklerine göre seçebileceği altı farklı bölüm bulunmakta.

La Borsa

Gençler ve özellikle üniversite öğrenciler için en gözde mekanlardan biri. Dış masalar neredeyse her zaman doludur. Uzun yıllar boyunca yerel halk için harika aperatifler ve büfe yemekleriyle favori mekan olmuştur.

Diğer şehir rehberleri için Şehir Rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz…

× Rezervasyon Oluştur