Budapeşte Gezi Rehberi

İçerik

Büyük Avrupa Turu programlarımızda yer alan ve en sevdiğimiz rotalardan biri olan Budapeşte için Budapeşte Gezi Rehberi yazımızda Budapeşte’de gezilecek yerler, yeme içme kültürü ve gece hayatından bahsedeceğiz.

Budapeşte Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler

Tuna Nehri’nin iki yakasına kurulmuş Buda ve Peşte’nin birleşmesiyle oluşmuş olan Budapeşte, Macaristan’ın başkentidir. Tarihi M.Ö. binli yıllara kadar uzanır. Bir zamanlar Roma İmparatorluğu, Avusturya – Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olmuştur. Şehrin Buda kısmı Tuna’nın batısındaki tepede kurulmuş ve tarihi bölgesini oluşturmaktadır. Peşte kısmı ise şehrin ticari bölgesidir. Roma, Yunan ve Türk mimarisine sahip çok sayıda hamam bulunduran şehir “Hamamlar Şehri” olarak da anılmaktadır. Budapeşte Gezi Rehberi yazımızda Budapeşte’de gezilecek yerleri sizler için derledik.

Gellert Tepesi

Budapeşte’ye gelen her ziyaretçinin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri olan panoramik olarak Budapeşte manzarası sunan ve Büyük Avrupa Turu kapsamında Budapeşte’de uğrayacağımız noktalardan biri. Rivayete göre ismini Pagan İsyanı sırasında bir varilin içine konulup bu tepeden aşağıya yuvarlanan Aziz Gellert’ten alıyor. Aziz Gellert Macarları Hristiyanlık ile tanıştıran kişi. Geçmişte üzüm bağları ile kaplı olan bölge günümüzde gelir düzeyi yüksek olan kesimin yaşadığı bir yer.

Parlamento Binası

Tuna Nehri kıyısında yer alan Parlamento Binası, 1885-1902 yılları arasında inşa edilmiş. Macaristan Ulusal Meclisi’nin oturumlarına ev sahipliği yapan görkemli yapı, din ve devlet işleri arasındaki dengeyi sembolize etmesi için Aziz Stefan Bazilikası ile aynı yükseklikte tasarlanmış.

Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar

Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar, şehrin en hüzünlü yerlerinden biri. Avrupa’nın farklı yerlerinde yaşanan Nazi Soykırımı’nın kurbanı olan Yahudiler anısına yaptırılan anıtlardan biri. II. Dünya Savaşı sonrasında Oklu Haç Partisi’nin izlediği politikalar nedeniyle ölen Yahudiler için hazırlanan tunç ayakkabılar, 2005 yılından bu yana Tuna Nehri’nin batı yakasında ziyarete açık.

Vaci Caddesi

Budapeşte’nin turistik merkezi olan Vaci Caddesi, Büyük Avrupa Turu kapsamında Budapeşte’de uğrayacağımız noktalardan biridir. Büyük Market’ten başlayıp Vörösmarty Meydanı’na kadar uzayan bir bölümden oluşuyor. Cadde boyunca ünlü markalara ait mağazalar, kafe ve restoranlar, iş merkezleri ve fast food restoranları sıralanıyor. Orta Avrupa’nın en ünlü caddeleri arasında sayılan Vaci Utca, şehre gelen her ziyaretçinin en az bir defa uğradığı bir yer.

Büyük Market

Büyük Avrupa Turu programlarımızda uğradığımız Budapeşte’de katılımcılarımızın gezmekten büyük keyif aldığı 3 katlı Büyük Market, mimarisi ve kendine has ortamıyla kentte görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. 15 Şubat 1897’de kentte açılan 5 pazar alanının en büyüğü konumundaki tesisin giriş katı, şarküteri ve çiftlik ürünlerinin satışının yapıldığı tezgâhlara ayrılmış. İkinci kattaki stantlar ise el yapımı ürünlere, hediyelik eşyalarına ve giyim üzerine yoğunlaşmış. Bodrum katında ziyaretçileri balık halinin yanı sıra Asya’ya özgü lezzetlerin satışının yapıldığı bir dükkân ve küçük bir süpermarket bekliyor.

New York Cafe

Adını aldığı ve günümüzde otel olarak kullanılan sarayın giriş katında yer alan New York Cafe, kentte yemek yenilebilecek en lüks yerlerden bir tanesi. Binası 1890-1894 yılları arasında New York Sigorta Şirketi adına inşa edilmiştir. İtalyan Barok tarzının başarıyla yansıtıldığı kafe, aslında 19. yüzyılda kentte popüler hale gelen bir akımın son temsilcisi konumunda.

Aziz Stefan Bazilikası

Budapeşte’nin Peşte tarafında kalan ve en büyük kilisesi olan Aziz Stefan Bazilikası Macaristan’ın ilk kralı Stefan’a adanmış olup 8500 kişilik kapasiteye sahiptir. Yapımı 50 yıldan fazla süren Bazilikanın inşaatına 1851 yılında başlanmış ve 1906 yılında ancak tamamlanabilmiş. Yaklaşık 9,5 tonluk ağırlığı ile Macaristan’ın en büyük çanına sahip olan 96 m yüksekliğindeki Bazilika, aynı yükseklikteki Budapeşte Parlamento Binası ile birlikte şehrin en yüksek iki yapısını oluşturmaktadır. Şehirde daha yüksek bina yapmak yasaktır.

Zincir Köprü

Büyük Avrupa Turu programlarımızda Budapeşte şehir gezimiz boyunca sıkça kullandığımız Budapeşte’nin ilk yapılan ve en turistik köprüsü Chain Bridge; aslanlı köprü veya zincirli köprü olarak anılmaktadır. Şehri Buda ve Peşte olarak ikiye ayıran Tuna Nehri üzerinde inşa edilen bu köprü İngiliz mühendis William Tierney Clark tarafından tasarlanmıştır. 1849 yılında açılan köprünün her iki tarafında da bulunan aslanlar köprünün aslanlı köprü olarak anılmasını sağlamaktadır. Köprü, 1945 II. Dünya Savaşı sırasında oldukça hasar görüp yıkılmış. 1949 yılında ise tekrar restore edilerek halka açılmış.

Margaret Köprüsü

Margaret Köprüsü, Budapeşte’de en eski ikinci köprü olma özelliğini taşıyor. Oldukça sade bir tasarıma sahip olan köprünün altı kemeri bulunmaktadır. Köprü Buda ile Peşte arasını bağladığı gibi, her iki yakadan Margaret adasına geçişi de sağlamaktadır.

Özgürlük Köprüsü

1894-96 yılları arasında yapılan 334 metre uzunluğundaki köprünün yapımında demir ve çelik kullanılmıştır. Renginden ötürü yeşil köprü olarak da bilinir. Büyük Market ile Gellert tepesini birbirine bağlar. Rengine uygun olarak yeşil ışıkla aydınlatılan köprü geceleri olağanüstü güzel görünmektedir.

Elizabeth (Erzsebet) Köprüsü

Adını Macaristan kralı Franz Joseph’in Cenevre’de öldürülen İmparatoriçe eşi Elizabeth’den alan köprü, 1897-1903 yılları arasında yapıldı. Yapıldığı tarihte zincirli bir köprü olan Elizabeth köprüsünün güzelliği, Chain Bridge’i aratmayacak düzeydeydi fakat araç trafiğine açık olan köprü, 2.Dünya Savaşında bombalandı. Buda tarafı tamamen sular altında kaldı. Savaştan sonra aslına uygun olarak inşa edilmeyen tek köprüdür.

Balıkçılar Tabyası

Balıkçılar Burcu, Balıkçılar Tabyası gibi isimlerle de anılan Fisherman’s Bastion, Büyük Avrupa Turu programlarımızda uğradığımız Budapeşte’de en çok ziyaret edilen ve manzarasıyla ünlü yerlerden biri. Macar devletinin 1000. kuruluş yıldönümü anısına inşa edilmiştir. Orijinal ismi Halászbástya olan tabyada Macaristan’ı kuran 7 kavmi simgeleyen 7 kule bulunuyor. İçerisinde Matthias Kilisesi ile birlikte birkaç meydan ve simgesel yapıyı bulunduran tabyanın surları, günün her saati ziyaretçi ve sokak müzisyenleri ile dolup taşıyor.

Matthias Kilisesi

Kale Tepesi’ndeki Trinity Meydanı üzerindeki Matthias Kilisesi, hareketli geçmişi ve göz alıcı mimarisi nedeniyle Budapeşte’ye gelen ziyaretçilerin uğrak noktalarından. Adını, 15. yüzyılın ikinci yarısında hüküm süren ilerici ve sanat düşkünü kraldan alan dini yapı, ilk olarak 1255’te inşa edilmiş. Ancak günümüzdeki görünümüne 19. yüzyılın sonlarında kavuşmuş. Kale bölgesinin en eski yapılarından birisi olan kilise, Osmanlı tarafından camiye çevrildiği dönem dışında kral ve kraliçelerin taç giyme törenlerine ev sahipliği yapmıştır.

Kahramanlar Meydanı

Budapeşte’nin en önemli meydanı olan Kahramanlar Meydanı’nın orijinal ismi Hősök Tere. Macaristan’ı kuran 7 kavmi simgeleyen 7 heykelin yer aldığı meydan, devletin kuruluşunun 1000. yılı şerefine 1896 yılında tamamlanarak hizmete girmiştir. Karşıdan bakıldığında solda Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi, sağda Budapeşte Ulusal Sanat Sarayı bulunan meydan, en önemli çekim merkezleri arasındadır. Şehrin bürokrasi caddesi olarak da bilinen Andrassy Caddesi bu meydandan başlamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin de bulunduğu cadde aynı zamanda Macaristan’ın ilk metro hattının geçtiği güzergaha sahip.

Andrassy Caddesi

Şehir Parkı ile kent merkezi arasında ulaşıma kolaylık getirmesi için 1872-1885 yılları arasında inşa edilen Andrassy Caddesi, geniş yapısı ve etrafını çevreleyen mağazalar,  yeşil alanlar nedeniyle Budapeşte’nin Şanzelize‘si olarak adlandırılıyor.

Terör Evi Müzesi

Andrassy Caddesi üzerindeki göz alıcı binasında 2002’den beri ziyaretçilerini ağırlayan Terör Evi Müzesi, sadece Budapeşte halkına değil tüm Macaristan’a acı dolu zamanlar yaşatan Nazi ve Sovyet işgalleri ile ilgili çarpıcı bilgiler barındırıyor. Müze için bu binanın seçilmesinin ana nedeni her iki dönemde de yapının yerel halktan bireylerin sorgulanmalarına, işkence görmelerine ve infazlarına şahitlik etmesi olarak gösteriliyor.

Buda Kalesi

İlk bölümü 1265 yılında tamamlanan Buda Kalesi, Kraliyet Sarayı olarak da isimlendiriliyor. Osmanlı Dönemi’nde Kızılhisar ya da Buda Kalesi olarak da bilinen kale, Tuna Nehri’nin kıyısında görkemli bir manzaraya sahip. İçerisinde Tarih Müzesi, Ulusal Galeri ve Szechenyi Kütüphanesi’nin yer aldığı yapı, Budapeşte manzarasını izlemek için mutlaka uğranılması gereken yerlerden.

Margaret Adası

Üzerinde geniş bir park alanı ve çok sayıda tarihi yapı bulunan Margaret Adası. Tuna Nehri üzerinde 2,5 kilometre uzunluğunda alanı kaplıyor. Geçmişte ulaşım sadece su yolundan sağlandığı için ada din adamları tarafından uzun süre inziva yeri olarak kullanılmıştır. 19. yüzyılın başında ise kara parçasını kraliyet ailesi sahiplenmiş ve kendileri için yazlık mekâna dönüştürmüşler. Kaplıcaların da inşa edildiği 1869’da halka açılan ada köprülerin tamamlanmasıyla hem yerel halk hem de turistler için sıkça tercih edilen bir yere dönüşmüş.

Dohany Sokağı Sinagogu

3.000 kişilik kapasitesiyle Avrupa’nın en büyüğü konumundaki Dohany Sokağı Sinagogu, 1854-1859 yılları arasında Viyanalı Mimar Ludwig Förster gözetiminde inşa edilmiştir. Tasarımında Bizans, Gotik ve Romantik üslupların öne çıktığı dini yapının dış kısmı daha sade bir görünüme sahipken, Frigyes Fsezl’ın imzasını taşıyan iç kısmı oldukça renkli ve görkemli atmosfere sahiptir.

Opera Binası

1875’te başlayan inşa süreci 1884’te tamamlanan Opera Binası, Aziz Stefan Bazilikası’nın tamamlanmasında büyük payı olan Miklos Ybl’ın imzasını taşıyor. Ünlü mimar binayı tasarlarken Neo-Rönesans üslubuna ağırlık verirken, binanın görkemini arttırmak için yer yer Barok unsurlar kullanmış. Aralarında Verdi, Mozart, Tchaikovsky ve Beethoven’ın da bulunduğu 16 büyük bestecinin heykelleriyle süslenmiş tarihi yapının salonunun tavanında Yunan Mitolojisi’ndeki tanrıları tasvir eden görkemli bir fresk de yer alıyor.

Varosliget Parkı

Budapeşte’nin şehir parkı olan Varosliget, 302 dönümlük geniş bir alan üzerinde kurulu. Kahramanlar Meydanı’nın arkasındaki köprüden girilen şehir parkı içerisinde gölet, hayvanat ve botanik bahçesi, sirk, lunapark, termal banyo ve yüzme havuzu, ulaşım müzesini barındırıyor. Gölet üzerinde deniz bisikleti ve kanolarla dolaşmak mümkün. Gölet çevresindeki kafeler de uygun fiyata oldukça kaliteli hizmet veriyor.

Vajdahunyad Kalesi

Tıpkı Kahramanlar Meydanı gibi 1000. yıl kutlamaları çerçevesinde mukavva ve ahşap malzeme kullanılarak inşa edilen Vajdahunyad Kalesi, başlarda geçici bir esermiş. Ancak Romanya’daki aynı adlı kalenin bire bir kopyası olan dev boyutlu maket çok fazla ilgi görünce 1904-1908 yılları arasında şimdiki görünümünü kazandığı inşa sürecine alınmış. Çeşitli mimari tarzların tasarımında başarıyla harmanlandığı kalenin içerisinde günümüzde Avrupa’nın en büyük tarım temalı müzesi faaliyet gösteriyor. Ön tarafında deniz bisikleti kiralayarak gezebileceğiniz bir gölet bulunan ikonik yapı ayrıca her yıl Yaz Müzik Festivali’ne ve Noel Pazarı’na ev sahipliği yapıyor.

Termal Havuzlar

Budapeşte’de Roma Dönemi’ne kadar kullanılmamış olan sular Osmanlı Dönemi ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda gece kulüplerinde de bulunan bu termal havuzlar genelde şifa amaçlı kullanılmaktadır. Budapeşte’de Kiraly, Rudas, Veli Bej gibi Osmanlı Dönemi’nden kalma bir çok hamam bulunmaktadır. Termal hamam ve havuzlardan oluşan Szechenyi Hamamı oldukça popülerdir ve 18 ayrı havuza sahiptir.


Budapeşte Gezi Rehberi: Ne Yenir?

Yemeklerin her zaman çorba ile başladığı Macaristan’ın elbette ki çorbaları meşhurdur. Büyük Avrupa Turu kapsamında Budapeşte’de Macaristan’a özgü yemekler tatmak olmazsa olmazlardandır. Bir süre Osmanlı himayesinde kalması sebebiyle de Macar yemeklerinde Osmanlı döneminin izlerini görmek mümkün. Doyurucu çorbalar, güveçler ve hamur işleri Macar mutfağı lezzetlerinden bazılarıdır.

Macar yemeklerinde genelde yerel baharatlar kullanılır. Ana yemeklerde et yemekleri genelde patates, makarna veya pirinç ile bir arada servis edilmektedir. Mevsim sebzelerinden oluşan turşu ya da salata yemeğe eşlik eder. Budapeşte Gezi Rehberimizde Budapeşte’de tadabileceğiniz lezzetleri sizler için derledik.

Pörkölts

Sığır eti veya domuz eti ile yapılan yahniye benzer bir yemek.

Gulaş

Kuşbaşı et ve çeşitli sebzeler ile birlikte yapılan meşhur çorba.

Halaszle

Paprikalı bir balık çorbasıdır.

Fözeleks

Taze fasulye, kabak ve mercimeğin sütlü bir sosla karıştırılarak yapıldığı bir tür sebze yemeğidir.

Nokedli

Makarna ile noodle arası bir görüntüye sahip hamur işi.

Paprikas

Macaristan’da her yemeğin olmazsa olmazı paprikadır yani kırmızı biber. Bolca paprika, et ve krema işin içine girince Paprikas karşımıza çıkıyor.

Libamaj

Kızarmış kaz ciğeridir.

Lesco

Domates, sarı biber, tuz ile terbiye edilmiş soğan ve bol miktarda kırmızı biber içeren bir sebze güvecidir.

Töltött Kaposzta

Etli lahana sarmasıdır.

Pogacsa

Macaristana özgü poğaça.

Kifli

Kahvaltıda reçel ve tereyağlı veya sade yenilebilen Macar kruvasanıdır.

Langos

Üzerine çeşitli sos ve peynirlerin koyulduğu bir hamur kızartmasıdır.

Strudel

İnce bir hamura sarılmış ve üzeri pudra şekeri ile tatlandırılmış, içi pişmiş elmadan meydana gelen bir tür hamur işidir.

Retes

Meyveli yufka tatlısıdır.

Kurtoskalacs

Bir merdanenin etrafına sarılı tatlı hamur odun ateşinde kızartılarak şekere bulanır ve üzerine fındık, şekerleme, badem vs. bir çok şey ekletilebiliyor.

Dobos Torta

5 katlı ve her bir kat arasında çikolata bulunan bir çeşit pasta.

Palançinka

Bir tür krep. Cevizli, bademli, peynirli ya da çikolata sosu sürülerek yeniliyor.


Budapeşte Gezi Rehberi: Ne İçilir?

Budapeşte Gezi Rehberimizde Budapeşte’de tadabileceğiniz içecekleri sizler için derledik.

Palinka

Boğma rakı gibi damıtılma usulü ile yapılan yüksek alkollü bir içki. Her türlü meyveden yapılsa da erikli ve armutlu olanı bolca tercih ediliyor. Geçmişte bir çok yörede halk tarafından ilaç olarak görülmüştür. Soğuk algınlığı ve pek çok hastalığa iyi geldiği düşünülmüştür. Yüksek alkollü olduğundan küçük kadehlerde az miktarda içilir. Yarım desi yaygın kullanılan bir addır. Halk arasında miktar belirlemek için “bir parmak” veya “yüzük kadar” deyimleri kullanılır.

Tokaji

Yapımında küflü üzüm kullanılan meşhur Macar şarabı. Beyaz ve tatlıdır. Özel günlerde içilir.

Unicum

40 Çeşit Macar bitkisinden yapılan bu likör yemeklerden önce aperatif olarak içiliyor.

Egri Bikaver

Türkçesi “Boğa Kanı” anlamına gelen Macaristan’ın meşhur şaraplarından.

Fröccs

Şarabın içine soda eklenerek tüketilen halidir.

Törley

Fiyatı uygun ve içimi keyifli olan bir Macar şampanyasıdır.

Dreher, Borsodi, Soproni

Macaristan’ın çokça tüketilen yerel bira markalarıdır.

Budapeşte Gece Hayatı

Budapeşte’nin gece hayatı oldukça renklidir ve her kesime hitap eden farklı türde gece kulüpleri barındırır. Gece hayatının kalbi ise “Ruin” Türkçeye “harabe, yıkıntı” diye çevrilen barlarda atmaktadır. Bu kavram 10 yıl kadar önce Szimple Kert ile başlamış ve yeni mekanlarla devam ediyor. İkinci dünya savaşından sonra terk edilmiş yıkık dökük binaların değerlendirilmeleriyle oluşturulmuş, restore edilmeden sağdan soldan bulunan materyaller ile antikalarla ya da bazı sanatçı eserleriyle bezenmiş mekanlar Budapeşte’de görülmeyi bekliyor. Budapeşte Gezi Rehberimizde Budapeşte ve Orta Avrupa’ya özgü gece hayatı mekanlarını sizler için derledik.

Szimple Kert

Ruin Bar kavramını ortaya çıkartan “Sade Bahçe” Budapeşte’nin kült mekanlarından. Dünyanın her yerinden öğrencilerin ve turistlerin uğrak yeri olan mekan, önceleri bir açık hava sinemasıymış. Sinema olarak işlevini kaybettikten sonra kaderine terkedileceğine başlı başına yeni bir akım başlatacak kadar güzel bir kafe-bar-konser alanına dönüşmüş. Mekanın dekorasyonu da çok yaratıcı ve yıkıntı konsepti ile uyumlu. Banyo küvetinden ve araba parçalarından koltuklar, alafranga tuvaletlerden saksılar, varillerden masalar. Bahçesi de içerisi de ayrı keyifli.

Instant

Tam bir labirent gibi olan mekan aslında üç katlı iki büyük eski apartmanın ortada bir avlu oluşturmasıyla oluşmuş. Apartmanların daireleri de hem müziğin hem dekorasyonun kendi içinde değiştiği barlar olarak dönüştürülmüş. Bu nedenle burası Budapeşte’nin en büyük ve en fantastik ruin barı.

Doboz

Dışarıdan bakıldığında ismi gibi Doboz yani  “kutu” şeklinde tasarlanmış bir mekan. Derme çatma malzemelerden yapılmış devasa heykellerden oluşan yaratıcı iç dekorasyonu ile görülmeye değer ruin barlardan. Mekandaki her detay incelikle düşünülmüş. Bu nedenle kendisini diğerlerine göre daha üst sınıf bir ruin bar olarak düşünebiliriz. Mesela kılık kıyafet burada önemli.

Morrison’s 2

Budapeşte’nin devasa gece kulübü. Öğrencilerin favori mekanı Morrison’s 2. bir kere gidenin vazgeçemediği Morissons’ta giriş ücreti ortalama 1000 forint ve etkinliklere göre genellikle ücretsiz.

Ötkert

Budapeşte gece hayatı denildiğinde ilk akla gelen yer. Ötkert, Budapeşte’nin en bilinen gece kulübü. Diğerlerine göre biraz daha lüks. Meşhur Bazilika Kilisesinin hemen karşı sokağında bulunuyor. Özellikle Cuma günleri çok hareketli. Fiyatlar diğer gece kulüplerine oranla biraz daha pahalı. Giriş ücreti ortalama 2000 forint.

Diğer şehir rehberleri için Şehir Rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz…

× Rezervasyon Oluştur