Anasayfa

Kravatı Bulan Şehir Zagreb

İçerik

Tourbulance Otobüsle Avrupa Turu ve Avrupa Turu programlarımızda dönüş rotamızda yer alan şehirlerden biri de Hırvatistan’ın başkenti, kravatı bulan şehir Zagreb. Bugün hepimizin özel günlerde en az birkaç kez kullandığı, bazılarımızın ise hayranı ve bağımlısı olduğu kravattan ve kravatın icad edildiği şehir Zagreb’den bahsedeceğiz. (bkz. Zagreb Gezi Rehberi)

Kravatı Bulan Şehir Zagreb | Otobüsle Avrupa Turu | Tourbulance | Avrupa Turu | Kravatın Tarihi | Zagreb
Kravatı Bulan Şehir Zagreb

Hırvatistan’ın başkenti ve en büyük kenti olan kravatı bulan şehir Zagreb, aynı zamanda Avrupa’nın en fazla yeşil alana sahip başkentidir. Zagreb şehri kalabalık olmasına karşın sakin bir Avrupa şehridir. Nüfusunun genelini Hırvatların oluşturduğu kravatı bulan şehir Zagreb, ekonomik açıdan da Hırvatistan‘ın en ileri şehridir. Zagreb, 1851 yılında Kaptol ve Gradec şehirlerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Ne var ki bu birleşme tarih boyunca durulmayan bir çekişmeyi engelleyememiştir. Tarih sahnesinde bir dönem Cengizhan kontrolüne de giren Zagreb için en kötü dönem I. Dünya Savaşı sürecidir. Bu süreçte şehir her açıdan çok zarar almış olup savaş sonrası dönemde zamanla toparlanmaya başlamıştır. 20. yüzyıla gelindiğinde Zagreb Avrupa’nın önde gelen şehirlerinden biri olmayı başarmıştır. Ekonomik, bilimsel ve kültürel anlamda Avrupa’da öne çıkan şehirlerden biri olan Zagreb, gelişmiş bir Hırvat şehridir.

Kravatın Tarihi Ve Zagreb

Otobüsle Avrupa Turu programlarımızın rotalarından biri olan Zagreb’in ilginç özelliklerinden birisi de kravatın tarihi açısından bakıldığında kravatın ortaya çıktığı coğrafya olmasıdır. Günümüzde yaygın şekilde kullanılan modern dönemin en önemli aksesuarlarından biri olan kravat, ilk kez Hırvatlar tarafından kullanılmıştır. Günümüzde kabul edilen haliyle ilk kravat kullananlar Hırvat askerleridir.

Avrupa tarihine 30 yıl savaşları adıyla geçmiş olan savaş sonrasında insanlar buhranlı dönemleri geride bırakıp yaşamdan zevk almaya çalışmaktadır. Bunun için çeşitli vesilelerle eğlenip süslenmeye özen gösterdiler. O buhranlı dönemde Avrupa, boyun bağlarını süs gibi kullanan Hırvat askerleri ile karşılaştı. Rütbesiz askerlerde bulunan boyun bağları, rütbeli subaylar için önemli bir rütbe göstergesi olmaktaydı. Bu bağlar ipek gibi pahalı kumaş türlerinden üretiliyordu. Hırvat askerlerinin takmış oldukları kravat, askeri bir giysinin güzel bir hale getirilmesi çabasıyla ortaya çıkmıştır. Bu durum askerlerin hayatlarının her anlarında kullandıkları kılıç gibi materyalleri parlak taş ve püskül gibi malzemeler kullanarak çeşitli şekillerde süslemesine benzemektedir. Hırvat askerlerinin takmış oldukları boyun bağları da oldukça gösterişli bir görünüme sahipti. Kravatın tarihi açısından bakıldığında modern kravatın atası olan bu bağlar tıpkı günümüzde olduğu gibi toplumsal statü göstergesi ve egemenliğin simgesiydi.

Kravatın tanınması süreci Hırvat askerlerinin 1635 yılında Fransa’ya gelmesine dayanır. Dönemin Fransa kralı XIV. Louis, şatafata meraklı bir hükümdardır. Onun bu gösterişe özen gösteren tavrı Hırvat askerlerinin takmış oldukları boyun bağlarına da yansıdı. Bunun neticesinde kravat kavramı literatürdeki yerini almış ve Fransız Monarşisi’nin simgesi olmuştur. 

Kıravatın Kökeni

Fransızca’da Croater olarak telaffuz edilen kelime, Hırvat kelimesinin Fransızca metamorfozundan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla kravat kelimesi Hırvat manasında kullanılan bir kelimedir. Bir başka görüşe göre ise kravat kelimesinin kökü Fransızca’da şerit halindeki bez manasında kullanılan crevate kelimesidir. Hırvat askerlerin Fransa’ya gelişinden 300 yıl kadar önce parşömenlerde bu kelimenin yazılı olduğu öne sürülmektedir. Aynı durum İtalyanca için de geçerlidir. İtalyanca’da da atkı, boyunbağı gibi anlamlarda kullanılan craveta kelimesinin bulunduğu varsayımlar arasındadır. (bkz. Kravatı Bulan Şehir Zagreb)

Kravatın tarih sahnesinde yerini alışı konusunda çeşitli rivayetler olmakla birlikte günümüzde kullanılan modern manada kravatın çıkışının Hırvatlara dayandığı bilinmektedir. Tourbulance Otobüsle Avrupa Turu programlarımızda yer alan rotalarımızdan biri olan Hırvatistan’ın başkenti, kravatı bulan şehir Zagreb de bu anlamda kravatın ana vatanı niteliğindedir. Nitekim şehrin tüm sokaklarında kravat kültürünün yoğun olduğu görülebilir. Birçok kravat dükkanı bulunan Zagreb’de istediğiniz tasarımda kravatı mutlaka bulursunuz.

Kravatın başkenti, kravatı bulan şehir Zagreb, Tourbulance Otobüsle Avrupa Turu programlarımızda görülecek şehirlerden biri. Şehirde gezilecek birçok önemli yer bulunuyor. St. Stephen Katedrali, St. Mark Kilisesi, Dolac Pazarı ve Miragoj Cemetery bunlardan bazılarıdır. Balkanlardaki en sakin şehirlerden biri olan Zagreb, keyifli ve güzel bir tatil geçirmek için idealdir.

Son Yazılar
Bilgi Alın



    Sosyal Medya'da Paylaş

    × Rezervasyon Oluştur