”Bundan 20 yıl sonra yaptığınız şeyler için değil, yapmadığınız şeyler için pişman olacaksınız. O halde güvenli limanınızdan çıkın da denize açılın. Dolaşın, hayal kurun ve keşfedin!” Mark Twain’in bu sözleri bizlere seyahat etmenin ufku ne kadar açtığı, insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğu hakkında bir fikir veriyor. Bu yazımızda günümüz gezginlerine ve Tourbulance otobüsle Avrupa turu katılımcılarına seyahatlerinin hafızalarında güzel birer anı olarak kalması için bazı tüyolar vereceğiz.
1.Valiziniz küçük olsun.
Sadece el bagajı ile sayahat etmek tek hedefiniz olmalıdır. Gerçekten 6 çift yüksek topuklu ayakkabı ya da ütüye ihtiyaç duyup duymayacağınızı iyice düşünün ve eşyalarınızı ona göre seçin. Böylece uçakla gezerken bagaj ücreti ödemekten kurtulur, havaalanında bagajların çıkması için beklerken zaman kaybetmez ve taşıyacağınız yük az olacağı için hızlı hareket edersiniz.
2.Gezi kitapları ile hazırlık yapmak okumak önceden bilgilenmek iyidir.
Ama kocaman gezi rehberlerini evde bırakın. Gerek duyacağınızı düşündüğünüz sayfaların fotokopisini alın, işi bitince de atın. Yer ve ağırlıktan kazanmış olursunuz. Zaten günümüzde herşey akıllı telefonlardan okunabilir. Otobüsle Avrupa Turu programlarımız çok detaylı olsa da her gezgin kendine göre ön bir seyahat planı yapmalıdır.
3. Seyahatseverlere 25 ipucu no.3
Eğer uçakta yerinizi seçme şansınız varsa, her zaman bebeklerden, birbirleri ile sohbeti koyulaştırmak isteyecek arkadaş gruplarından ve hanımlardan uzağa oturun! (Hanımlar erkeklere göre daha sık tuvalete gittiği için.)
4.Gittiğiniz ülkenin dilinden birkaç kelime öğrenin ve kullanın.
Bir iki kelimenin ne kadar büyük bir etki yaptığına inanamayacaksınız. Yerel halk her zaman kendi dilleri ile iletişim kurmaya çalışanlara karşı daha sıcak davranır.
5.Ağzınızı kapalı tutun.
Eğer suyun güvenli olmadığını bildiğiniz bir ülkede iseniz duş alırken ağzınızı açmayın.
6.Tatilde otelde kalmak zorunda değilsiniz.
Apartlar veya insanların evlerinde kiraladığı odalarda çok daha ucuza kalabilirsiniz.
7.Her zaman yanınızda kapüşonlu bir giysi bulunsun.
Havaalanlarında beklerken, otobüsle giderken gürültü veya ışıktan sizi korur.
8.Vücut dilinizi kullanın.
Ülkenin dilini bilmiyorsanız, kendi dilinizde bağırmak sorunu çözmez. Vücut dilini kullanın. Bütün ülkelerde geçerlidir. Otobüsle Avrupa Turu programlarımızda katılımcılarımız için hayat kurtarıcı bir yöntemdir 🙂
9.Asla otelde para bozdurmayın.
Seyahatseverlere 25 ipucu arasında en önemli tüyolardan bir tanesi asla otelde para bozdurma. Etrafta daha iyi seçenekler bulacaksınız. En iyisi yurtdışı kullanımdan ücret kesmeyen bir bankkart veya kredi kartı bulup onu kullanmaktır.
10.Artık bütün ülkelerde ATM olduğuna göre, yanınıza çok miktarda nakit para almayın.
11.Kimsenin sizin dilinizi bilmediğini düşünerek ulu orta konuşmayın.
12.Seyahat hayat gibidir, eğlenceli bir yolculuktur.
Gittiğiniz yere çabucak varmaya çalışmayın. Yavaş olun, acele etmeyin.
13.Akıllı ve tedbirli olun ama paranoyak olmayın.
Herkes sizin paranızı çalmak istemiyor.
14.Her zaman gülümseme yüzünüzden eksik olmasın. Çok zor durumlarda herşeyi yoluna sokabilir.
15. Sosyal medyada tecrübelerini paylaşanlara kulak verin. Gezi rehberlerinden daha çok işinize yarayabilir.
16.Hediyelik peşinde koşma.
Arkadaşa, akrabaya hediyelik alma peşinde koşarken görmeniz gereken yerleri kaçırabilirsiniz. Otobüsle Avrupa Turu programlarımızda sıkça yapılan bir yanlıştır. Seyahatlerde biraz bencil olmak gerekir.
17.Herkesin inancına saygılı olun. Gittiğiniz ülke çok farklı şeylere inanıyor ve tapıyor olabilir buna saygı duyun.
18.15-20 ülke gezdiniz diye kendinizi Marko Polo sanmayın. Hayatı yollarda geçenler var.
19.Pasaportu kaybetme.
Herşeyinizi kaybedin ama pasaportunuzu kollayın. Otobüsle Avrupa Turu programlarımızda pasaportunuzu acente yetkilimize vermenizi ve yanınızda bir adet fotokopi taşımanızı tavsiye ediyoruz.
20.Dikkat çekici veya değerli takılar tercih etmeyin, kimin dikkatini çekeceğiniz belli olmaz.
21.Erken kalkın. Uyumaya gelmediniz.
22.Not tutmaya çalışın.
Fotoğraf çekmek da iyidir ama birkaç ülke ve bir sürü şehirden sonra ve de aradan zaman geçince hangi fotoğrafın nerede çekildiğini hatırlamakta zorlanabilirsiniz.
23.Şehir haritaları önemli.
Cep telefonlarındaki haritalardan ziyade gittiğiniz şehirdeki turizm danışmadan alacağınız küçük bir harita bazen daha çok işlev görür. Üzerinde herşey işaretli olan bu tip haritalarla bir çok noktayı zahmetsizce bulursunuz.
24. Yemek
Yemek yemek için şehir merkezindeki en ünlü meydanı değil, biraz daha arka sokakları tercih edin. İçeride oturanları inceleyin eğer yerel halk çoğunluktaysa rahatça içeri girebilirsiniz. Mideniz ve cebiniz güvendedir.
25.Turizm danışma bürolarını atlamayın. Birçoğundan bedava şehir turu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.