Anasayfa

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

İçerik

Pasaport Nedir ve Ne işe Yarar?

Kendi ülkesi dışında Otobüsle Avrupa Turu programlarımıza katılacak olan misafirlerimiz ve yabancı ülkelere seyahat etmek isteyen vatandaşlara yetkili kuruluşlarca verilen, yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belgeye Pasaport denir. Pasaport olarak adlandırılan belge, yurtdışında aynen yurtiçinde kullanılan kimlik ile eşdeğerdir.

Pasaportun Amaçları;

• Yurttaşlığın kanıtı,
• Bir devletin, uyruğuna başka ülkeye gitmede izin vermiş olduğunu göstermesi,
• Pasaport sahibine gereken resmi kolaylık sağlanmasının belgesi olması,
• Vizelerin üzerine işlenmesi,
• Sınırlardan giriş ve çıkışlarda kanıt oluşturan damgaların üzerine vurulması,

Ülkelerin kendi aralarındaki antlaşmalara göre bazen pasaportsuz olarak, vatandaşlık kimliği ile giriş yapılabilen ülkeler de vardır. KKTC ve şuan Gürcistan, Ukrayna’da olduğu gibi.

Pasaport Nasıl ve Nereden Alınır?

Pasaport almak isteyen kişi ve kişiler, bulundukları il ve ilçelere bağlı nüfus müdürlüklerinden, alacakları pasaportun türüne göre istenilen belgeler ile birlikte öncesinde nüfus ve vatandaşlık işleri web sitesinden randevu alarak başvuruda bulunabiliyorlar.

Pasaport Türleri;

• Yeşil Pasaport – Hususi Pasaport
• Bordo Pasaport – Umuma Mahsus Pasaport
• Gri Pasaport – Hizmet Pasaportu
• Siyah Pasaport – Diplomatik Pasaport

Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

• TBMM eski üyeleri, (Görevleri süresince diplomatik pasaport kullanırlar.)
• Eski bakanlar, (Görevleri süresince diplomatik pasaport kullanırlar.)
• 1., 2. ve 3. derece kadro karşılığı görev yapan devlet memurları ve kamu çalışanları,
• Kadro karşılığı 1, 2 ve 3. derece iken emekliliğe ayrılan veya görevden çekilen devlet memuru veya kamu çalışanları,
• Görev süreleri boyunca büyük şehir, il ve ilçe belediye başkanları,
• 1. Derece kadro ile emekli olan belediye başkanları,
• Devlet Sporcusu unvanı taşıyan atletler

Yukarıda sayılan devlet memuru ve kamu personelleri ile bunlara bağlı olarak; Eş, 18 yaş altındaki çocuk, ve 25 yaşına kadar evli olmayan, iş sahibi olmayan, öğrenimine devam eden (öğrenci olduklarını belgelemek suretiyle) çocuklar, yeşil pasaport hakkından yararlanabilirler.
Nüfus ve vatandaşlık işleri web sitesinden alınan randevu ile sadece il nüfus müdürlüklerinden;
Kurumdan onaylı talep formu,
2 adet biyometrik fotoğraf,
Nüfus cüzdanı veya TC kimlik kartı ile başvuru yapılmaktadır.

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Halk arasında bordo renk pasaport olarak bilinen Umuma Mahsus Pasaport, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının alabilecekleri bir pasaport türüdür. Bu tür pasaport, yurtiçinde il ve ilçe nüfus müdürlükleri, yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları tarafından veriliyor. Süre olarak en az 6 ay, 18 yaş altındakilere en fazla 5 yıl, 18 yaş ve üzerine en fazla 10 yıllık olarak veriliyor.Nüfus ve vatandaşlık işleri web sitesinden alınan randevu günü ve saatinde il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde verilecek parmak izi ve imzaya ek olarak;
2 adet biyometrik fotoğraf,
Varsa eski pasaportlar,
Harç ve defter bedelinin yatırıldığına dair dekont,
Nüfus cüzdanı veya TC kimlik kartı pasaport çıkartmak için yeterli. Gerekli diğer belgeler ilgili kurumların sisteminden görüntülenip çekiliyor.

Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Devlet kurumları adına resmi görev ile yurtdışına gönderilecek kimseler, sarı basın kartı taşıyan gazeteciler, sempozyum, bilimsel ve kültürel etkinlik nedeniyle yurtdışında görevlendirilen akademisyenlere görev süreleri boyunca verilen pasaport türüdür. Halk arasında Gri Pasaport olarak da bilinir. Bu tür pasaporta sahip kişiler aynı yeşil pasaport sahibi kişiler gibi bazı ülkelere vizesiz seyahat edebilirler.

Hizmet pasaportu için nüfus ve vatandaşlık işleri web sitesinden alınan randevu ile
Çalışılan kurumdan onaylanmış talep formu,
2 adet biyometrik fotoğraf,
Nüfus cüzdanı veya TC kimlik kartı ile sadece il nüfus müdürlüklerinden başvuru yapılmaktadır.

Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)

Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlar, halen görev yapan TBMM üyeleri ve bakanlar, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Sayıştay, Danıştay üyeleri, eski cumhurbaşkanları, valiler, büyükşehir belediye başkanları ve üst düzey devlet kadrolarındaki görevlilere sadece görev süreleri boyunca verilen pasaport türüdür. Sadece Dış İşleri Bakanlığı’ndan başvuru yapılmaktadır.
Siyah pasaport olarak da bilinen bu tür pasaport sahiplerinden hiçbir harç ve defter bedeli alınmamaktadır. Diplomatik pasaportla dünyanın bir çok ülkesine vizesiz seyahat etmek mümkündür.

Pasaport Harç ve Defter Bedeli Ücretleri

Pasaport defter ve harç bedelleri her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmekte ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı Harçlar Kanunu Genel Tebliği (6) sayılı tarife ve Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği ile Resmi Gazetede yayımlanmaktadır.

2024 yılı için harç ve defter bedelleri 

Önemli Bilgiler;

  • 25 yaş altındaki öğrenciler, öğrenci belgesini ibraz ederek sadece pasaport defter bedelini ödeyip pasaport sahibi olabilirler.
  • Yırtık, yıpranmış, ıslanmış veya benzeri tahribata uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınırında gümrük polisiyle sorun yaşanmaması adına; bahsedilen pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir.
  • Pasaport alındıktan sonra evlenme, boşanma vefat veya herhangi bir sebeple ad/soyad değişikliği yapılması durumunda pasaportun yenilenmesi gerekmektedir.
  • Tüm pasaport türleri hakkında daha detaylı bilgi için Nüfus ve Vatandaşlık işleri web sitesi www.nvi.gov.tr adresine göz atın.
Son Yazılar
Bilgi Alın



    Sosyal Medya'da Paylaş

    × Rezervasyon Oluştur