Anasayfa

Selanik Gezi Rehberi

Yunanistan’ın kültür başkenti olarak anılan, Tourbulance Otobüsle Büyük Avrupa Turu’nun ilk durağı, ülkenin ikinci en büyük şehri olan Selanik, M.Ö. 315 yılında Makedonya kralı Kassandros tarafından kurulmuştur. Selanik Gezi Rehberi yazımızda gezilecek yerler, yeme içme kültürü ve gece hayatından bahsedeceğiz.

Selanik Gezi Rehberi

İçerik

Yunanistan’ın kültür başkenti olarak anılan, Tourbulance Otobüsle Büyük Avrupa Turu’nun ilk durağı, ülkenin ikinci en büyük şehri olan Selanik, M.Ö. 315 yılında Makedonya kralı Kassandros tarafından kurulmuştur. Selanik Gezi Rehberi yazımızda gezilecek yerler, yeme içme kültürü ve gece hayatından bahsedeceğiz.

Selanik Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler

Yunanistan’ın kültür başkenti olarak anılan, Tourbulance Otobüsle Büyük Avrupa Turu’nun ilk durağı, ülkenin ikinci en büyük şehri olan Selanik, M.Ö. 315 yılında Makedonya kralı Kassandros tarafından kurulmuştur. Makedonya Krallığı ardından Roma İmparatorluğu daha sonra da Osmanlı İmparatorluğu himayesi altına girmiştir. Bu sebepten özellikle Roma, Yahudi ve Osmanlı yapıları şehrin sokaklarına yayılmış durumdadır. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu şehirdir. Selanik’i ziyaret edecekler için görülmesi gereken bir çok nokta bulunuyor. Selanik Gezi Rehberi yazımızda Selanik’te gezilecek yerleri sizler için derledik.

Selanik Gezi Rehberi
Selanik Gezi Rehberi

Atatürk Evi Müzesi

Selanik gezmek için çok hoş bir lokasyon ayrıca manen anlamı da büyük. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum yeri. Atatürk’ün ailenin bir önceki evinde dünyaya geldiği hakkında iddialar olsa da yaygın görüş, bugün müze olarak kullanılan, ailesiyle beraber bir süre yaşadığı Selanik, Agiu Dimitriu Caddesi üzerindeki evde doğduğudur. Tourbulance Otobüsle Büyük Avrupa Turu ile ilk ziyaret edilecek noktalardan biri Atatürk Evi Müzesi’dir. Pazartesi günleri dışında haftanın her günü 10:00-17:00 saatlerinde ziyarete açıktır. Hemen yanı başında Türk Konsolosluğu bulunmaktadır. Çevrede Selanik’te yaşayan Türklere ait mağaza, kafe ve mağazalar yer almaktadır.

Beyaz Kule

Osmanlı döneminde şehir fethedildikten sonra eski Bizans Kulesi’nin yerine inşa edildiği ve bazı tarihçileri tarafından mimarının Mimar Sinan olduğu söylenen Beyaz Kule, Selanik’in sembolüdür. Osmanlı’da savunma amacı dışında zindan ve çeşitli işkenceler için de kullanıldığı söylenmektedir. Dolayısıyla Balkan Savaşları sonunda şehir tekrar Yunanlıların eline geçtiğinde, kötü namından kurtarılmak için kule sembolik olarak vaftiz edilmiş ve beyaza boyanmıştır. Boya zaman içerisinde kaybolmuş olsa da adı Beyaz Kule olarak anılmaya devam etmiştir. Kule çeşitli sergilere ev sahipliği yapmaktadır ve günün belirli saatlerinde içerisini ve seyir terasını ziyaret etmek mümkün.

Aristotelous Meydanı

Şehrin ana meydanı, Fransız mimar Ernest Hebrard tarafından tasarlanmıştır. 1917 tarihinde neredeyse tüm şehri yok eden yangın felaketi sonrası çarpık kentleşmeyi engellemek amacıyla yeni bir şehir planlaması ile düzenlenmiştir. 1950’lerde inşa süreci bitmiş ve meydandaki çoğu bina yenilenmiştir. Üç tarafı caddeler ve görkemli binalar ile çevrilidir. Meydanı kesen ara sokaklarda gündüzleri çeşitli pazarlar kurulmaktadır. Bu pazarlarda yiyecek çeşitleri, hediyelik eşya ve tekstil ürünleri bulabilirsiniz. Turistik bir nokta olmasının yanı sıra şehir merkezi olduğundan çevresinde kafe, restoran, bar, banka, iş yeri ve mağaza gibi bir çok mekan bulunmaktadır. Aristoteles Meydanı hem turistler hem de yerliler için canlı bir lokasyondur.

Tsimiski Caddesi

Selanik’in en popüler alışveriş caddesi Tsimiski Caddesi.. Şehrin kalbinde bulunan bu cadde ilk bakışta İstanbul’un Bağdat Caddesi’ni andırır. Bir çok Yunan markasından dünya markalarına, kitap evlerinden hediyelik eşyacılara kadar bir çok seçenek mevcut.

Azize Sofia Kilisesi

Selanik’in en eski kilisesi unvanını elinde bulunduran Azize Sofia Kilisesi‘nin kökeni 3.yüzyıla dayanmaktadır. 8.yüzyılda, İstanbul’daki Ayasofya’nın tasarımı örnek alınıp inşa edilmiştir. 1200’lerin başında şehir Venediklilerin egemenliği altına girdiğinde Katolik katedraline dönüştürülmüş, Osmanlı’da ise merkez cami olarak kullanılmış, Balkan Savaşları sonrasında tekrar kiliseye dönüştürülmüştür. Şehir merkezinde olan bu kilise, kendi ismi üzerindeki sokak ile Ermou sokağının kesişme noktasında bulunur.

Aziz Dimitri Kilisesi

Selanik’in en önemli kiliselerinden biri olarak anılan ve şehrin koruyucusu Aziz Dimitri’ye adanan bu kilisenin kökenleri 4.yüzyıla dayanır. Türk Konsolosluğu ve Atatürk Evi Müzesi’nin bulunduğu cadde üzerinde yer almaktadır.

Kamara (Galerius Kemeri)

Selanik’in en çok bilinen ve birçok yerli ve yabancının buluşma noktası olan Kamara, Dimitriou Gounari ve Egnatia yollarının kesiştiği noktada bulunmaktadır. M.S. 3.yüzyılın sonunda ve 4.yüzyılın başında, Roma İmparatorluğu’nun dört büyük liderinden biri olan ve Balkan Yarımadası’nın yöneticisi olan ve 299 yılında Selanik’i bu bölgenin başkenti yapan, Sezar Galerious’u onurlandırmak için yapılmıştır.

Rotonda

1523 yılından 1591 yılına kadar Rotonda Selanik’in katedraliydi. 1591 yılında Osmanlının şehri almasında sonra camiye dönüştürüldü. Batı tarafına yapılmış olan minare camiye dönüştürülmesinden bu yana ayaktadır. 1912’de Selanik’in Yunanistan’a geçmesinden sonra bu yapı tekrar Hristiyan inancına açıldı. 1917’de bir kararname ile “Makedon Müzesi” oldu. Rotonda’nın inşası M.S. 300’lü yıllarda Galerious tarafından başlatılmıştır. Bir rivayete göre bu yapı Galerious’un mezarı için yapılmıştır fakat Sezar Selanik’ten uzakta ölmüş ve toprağa verilmiştir. Başka bir rivayete göre bu yapı dini inanca hizmet etmesi için Zeus’a adanmıştır.

Ladadika

Yaşam ve eğlence merkezi olarak önem taşıyan Ladadika Bölgesi, bir nevi barlar sokağı olarak nitelendiriliyor. Tsimiski caddesinin sonunda karşınıza çıkan hareketli meydanda her zevke uygun eğlence mekanı görülebiliyor. Kaliteli ve nezih imkanlara sahip restoranlar da yine şehrin özgün yemeklerini yansıtmaya yardım ediyor. Ladadika bölgesine gelerek hoş Yunan ezgiler eşliğinde yemeğinizi yiyebilir veya içkinizi yudumlayabilirsiniz.

Bizans Kültürü Müzesi

3000‘den fazla envanterin sergilendiği Bizans Kültürü Müzesi (Museum of Byzantine Culture), 1994 yılından günümüze değin sanatsal açıdan hizmet veriyor. Bizans ikonlarından freskolara, seramiklerden Hristiyan sanatlarına kadar pek çok alanda çeşitlilik gösteren müzede “Erken Hristiyan Kiliseleri“, “Erken Hristiyan Şehirleri ve Konutları” ve “Elysion Çayırlarından Hristiyanlığın Cennetine” olmak üzere 3 daimi sergi alanı göze çarpıyor.

Selanik Arkeoloji Müzesi

Kuruluşu 1962 yılına dayanan Selanik Arkeoloji Müzesi zaman içerisinde farklı restorasyonlardan geçen müzenin alanı genişletilmiş ve binaya yeni kanatlar eklenmiştir. Selanik ve çevresinde yapılan kazılarda rastlanan Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma dönemine ait eserler sergilenmektedir. Dolayısıyla bu müze, Makedon ve Selanik tarihine ayna tutmaktadır. Sonradan eklenen yeni kanatta iki sergi bulunmakta. Bunlar çeşitli mezarlıklardan toplanan eserlerin bulunduğu “Makedonya’nın Altını” ve Neolitik Çağ’dan Erken Bronz Çağ’a kadar olan döneme ait eserlerin bulunduğu “Tarih Öncesi Dönemlerde Selanik” tir. Müzenin ana bölümünde ise Selanik ve çevresinde bulunan Roma dönemine ait heykeller sergilenmektedir.

Selanik’te Ne Yenir?

Kurulduğu günden bugüne bir çok farklı kültürün etkisinde kalan Yunanistan’ın yemek kültürü bu sebepten ötürü çeşitlilik göstermektedir. Tourbulance Otobüsle Büyük Avrupa Turu’nun ilk durağı olan Selanik’te herkesin damak tadına uygun çeşitli lezzetlere rastlaması oldukça mümkündür. Ayrıca bir liman şehri olduğu için de ziyaretçilerine bir çok deniz ürünü lezzeti sunuyor. Asırlarca Osmanlı himayesinde kalması sebebiyle yöresel lezzetleri bir de Selanik’te deneyimleyebilir hatta bazılarını Türk isimleriyle bile bulabilirsiniz. Selanik Gezi Rehberi yazımızda Selanik’te tadabileceğiniz lezzetleri sizler için derledik.

Selanik’te kahvaltı kültürü, Türk kahvaltı kültürüne yakındır fakat domates – salatalık – peynir üçlüsünü masada görmezseniz de şaşırmayın. Kouluri (simit), Pita (peynirli, ıspanaklı börek) ve kahve ile yapılan kahvaltı da yaygındır.

Genelde öğle yemekleri 13:00 – 14:00 gibi başlar ve dolu dolu yenilen öğündür. Eskisi gibi geçerli olmasa da öğlen yemeği sonrasındaki uykunun sebebi bu öğünde dolu dolu yemekten sebep yapılırmış. Akşam yemekleri ise saat 21:00’dan itibaren başlar. 21:00 öncesi bir restoranı boş görürseniz popüler olmadığını düşünmeyin, henüz vakit gelmemiştir.

  • Garidomakoranada: Gardio; Karides, Makoranada; Makarna. İşte size karidesli makarna.
  • Moussaka: Kıyma, patates, patlıcan üzerine de beşamel sos olan bir yemektir.
  • Soutzoukakia: Salçalı köfteye benzetilebilir fakat baharat olarak biraz daha yoğun.
  • Melitzanes Papoutsakia: Karnı yarık benzeri bir patlıcan yemeğidir.
  • Gyros: Pide arası döner. Tavuk ve domuz eti olarak seçenekleri mevcut. Porsiyonlar büyük.
  • Souvlaki Kalamaki: Çöpşiş’ten biraz daha büyük et parçalarının şişe dizildiği bir yemek. Üzerine limon sıkılarak yeniliyor. Yanında genelde patates kızartması ve lavaş gibi bir pide ile servis ediliyor.
  • Gavros: Hamsi.
  • Sardeles: Sardalya.
  • Kalamari: Kalamar.
  • Horiatiki: Peynir içeren Yunan Salatası.
  • Tzatziki: Biraz yoğun olarak servis edilen cacık.
  • Spanakopita: Ispanaklı, peynirli börek.
  • Tsoureki: Çikolata soslu çörek.
  • Trigona: Karamel veya çikolata sosu ile dolu tatlı.
  • Rizogalo: Sütlaç,
  • Malempi Masticha: Sakızlı muhallebi.
  • Feta Me Meli: Kızartılmış feta peynirin üzerine bal ve susam dökülerek hazırlanan tatlı.
  • Loukoumades: Lokma tatlısı.

Selanik’te Ne İçilir?

Selanik Gezi Rehberi yazımızda Selanik’te tadabileceğiniz içecekleri sizler için derledik.

  • Frappe: İsteğe göre şeker ve süt ilave edilerek hazırlanan buzlu kahve.
  • Kanelada: Tarçından yapılan serinletici bir yaz içeceğidir. Alkollü kokteyllerde sıklıkla kullanılır.
  • Soumada: Bademden yapılan, soğuk tüketilen bir içecektir.
  • Ouzo: Türk Rakısı’na göre biraz daha tatlı ve yumuşak içimli Yunan Rakısı.
  • Mastika: Sert, sakız aromalı bir içecektir. Alkol oranı %45.
  • Metaxa: Genelde kahve yanında veya yemekten sonra tüketilen konyak.
  • Retsina: Çam reçinesi ile aromalandırılan şarap.
  • Tsipuro (Çipuro): Üzüm posasından elde edilen Brendi. Daha çok shot bardaklarında meze, kuruyemiş veya helva eşliğinde soğuk tüketilen sert bir kutlama içkisidir.
  • Tsikouda: Rakı veya Girit Rakısı olarak bilinen sert bir içecektir. Üzüm posasından elde edilen bir Birendidir. Alkol oranı %35-60 arası değişmekte olup evlerde hazırlanıp Pazar ve dükkanlarda açıkta satılır. İsmi dışında Rakı ile benzerliği yoktur.
  • Mytos ve Alpha: Mytos açık renkli hafif içimi ile ülkenin en sevilen bira markasıdır. Alpha ise daha güçlü bir aromaya sahip bir biradır ve bazı kesime göre ülkenin en iyi birasıdır.

Selanik Gece Hayatı

National Geographic’in 2015 yılı raporuna göre Selanik gece hayatı konusunda dünyanın en iyi 10 şehrinden biri ve aksine pahalılıkta da 9. sırada. Son zamanlarda “uyumayan şehir” olarak adlandırılmaya başlanmış Selanik şehrinin tavernalarında geleneksel yunan eğlencesini yaşayabilir ya da birbirinden farklı konsept bar ve publarda vakit geçirebilirsiniz. Selanik Gezi Rehberi yazımızda Selanik’te gece hayatının aktığı mekanları sizler için derledik.

Kouzina

Ladadika’da bulunan Kouzina, en popüler tavernalardan. Yunan atmosferini tam anlamıyla yaşamak istiyorsanız burayı ziyaret edebilirsiniz. Yemekler ve mezeler her zaman taze ve fiyatlar gayet uygun.

Rouga

Harika bir Selanik gecesi yaşamak istiyorsanız ilk rotanız Rouga olmalı. Canlı müzik tavernası olan Rouga’da Türkçe müzikler de çalıyor. Oldukça fazla aperatif var ve mezeler gayet iyi.

Coral

Genellikle Selanik’teki elit kesimin gittiği bir kulüp. Popüler yabancı ve yunan pop şarkıları çalıyor.

Bedroom Club

Selanik’in en eğlenceli gece kulüplerinden biri Bedroom Club, hit müzikler ve ışık şovlarıyla sabahın ilk ışıklarına kadar hizmet veriyor.

Esatto

Sahil kenarında bulunan bu mekan bir şeyler yudumlayıp denizde gün batımını izlemek ve keyifli bir gece geçirmek için ideal. Sakin bir ortamda içkilerini yudumlamak isteyenler tarafından tercih edilmektedir.

Markiz Bar

Sahilde bulunan Markiz Bar, şehrin her zaman dolu olan ve en çok tercih edilen yerlerinin başında geliyor. Kalabalık içinde eğlenmeyi seviyorsanız bu mekanı denemek isteyebilirsiniz.

Diğer şehir rehberleri için Şehir Rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz…

× Rezervasyon Oluştur