Anasayfa

Sofya Gezi Rehberi

İçerik

Roma, Bizans ve Osmanlı gibi büyük medeniyetlerin izlerini taşıyan ve tarihi MÖ. 8.yy’a kadar dayanan başkent Sofya, kültürel açıdan büyük bir birikime sahiptir. Balkan yarımadasının merkezinde bulunan Bulgaristan’ın en büyük şehridir. Sofya Gezi Rehberi yazımızda gezilecek yerler, yeme içme kültürü ve gece hayatından bahsedeceğiz.

Sofya Gezilecek Yerler

Roma, Bizans ve Osmanlı gibi büyük medeniyetlerin izlerini taşıyan ve tarihi M.Ö. 8.yy’a kadar dayanan başkent Sofya, kültürel açıdan büyük bir birikime sahiptir. Balkan yarımadasının merkezinde bulunan Bulgaristan’ın en büyük şehridir. Sofya Gezi Rehberi yazımızda Sofya’da gezilecek yerleri sizler için derledik.

Sofya Gezi Rehberi
Sofya Gezi Rehberi

Aleksandr Nevski Katedrali

Mimari özellikleri nedeniyle Sofya gezilecek yerler listenizin ilk sırasına alabileceğiniz Aleksandr Nevski Katedrali (Alexander Nevsky Cathedral), Bulgaristan’ın bağımsızlığını kazanmasını sağlayan Rus – Osmanlı Savaşı’nda ölen 200.000’e yakın Slav kökenli asker anısına inşa edilmiş. 1912 yılında tamamlanarak kullanıma açılan katedral, göz alıcı güzelliğini Neo-Bizans mimarisi ve altın kaplama kubbesi sayesinde kazanıyor. Çeşitli büyüklüklerde 12 çanı bulunan yapı, dünyanın en büyük Ortodoks katedralleri arasında sayılıyor.

Banyabaşı Camii

Komünizm çöktükten sonra aslına uygun olarak restore edilen kubbesi ve minaresinin yüksekliğiyle dikkat çeken Banyabaşı Camii (Banya Bashi Mosque), Sofya kent merkezindeki popüler Osmanlı yapılarından birisi. 1576 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Banyabaşı Camii, günümüzde Sofya’da ibadete açık tutulan tek Müslüman ibadethanesi konumunda. Giriş ücreti ödemeden ziyaret edebileceğiniz yapının içerisinde 700 kişi ibadet edebiliyor.

Aziz George Rotunda Kilisesi

Erken Hristiyanlık dönemine ait Aziz George Rotunda Kilisesi (Church of St. George), Sofya’da inşa edilmiş en eski yapı unvanını taşıyor. Mimari bilgisi olan gezginlerin adından anlayabileceği üzere dairesel tasarıma sahip kilise, 3. yüzyılın sonunda veya 4. yüzyılın başında inşa edildiği düşünülen daha büyük bir yapı kompleksinden günümüze ulaşan tek bölüm. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış yapının arka tarafında, Roma döneminden kalma bir yolun bozulmamış kısmını görebilirsiniz.

Vitosha Bulvarı

Sofya’nın ana alışveriş bölgesi konumundaki Vitoşa Bulvarı (Vitosha Boulevard), pek çok ünlü Batılı markanın mağazaları ile zengin menülü kafe ve restoranlarla dolu bir yer. Adını Sofya yakınındaki bir dağdan alan bulvar, 1. Dünya Savaşı döneminde inşa edilen kamusal binalar sayesinde önemli bir ticari merkez haline gelmiş.

Ulusal Doğal Tarih Müzesi

Alanında ülkenin en eski, Balkanlar’ın ise hem en eski hem de en zengin içeriklisi olan Ulusal Doğal Tarih Müzesi (National Museum of Natural History), Prens Ferdinand’ın emriyle 1889 yılında kurulmuş. Kurulduğu dönemde prensin kuş, memeli ve kelebeklerden oluşan kişisel koleksiyonunun sergilendiği müze, günümüzde Bulgaristan’ın ve dünyanın çeşitli yerlerinden getirilen canlı örneklerinin ölü veya diri olarak sergilendiği tek ulusal enstitü konumunda. Müzenin araştırma bölümü omurgalıların fizyolojisi, arkeozooloji ve paleontoloji ile yarasa ve böcekler üzerine çalışmalar konusunda uzmanlaşmış.

Ulusal Kültür Sarayı

Güneydoğu Avrupa’nın en büyük çok fonksiyonlu konferans ve sergi merkezi olan Ulusal Ulusal Kültür Sarayı (National Palace of Culture), Bulgaristan’ın kuruluşunun 1300. yıl dönümü olan 1981’de açılmış. Ağırlıklı olarak konserler için kullanılan kültürel merkez, 13 holü ve 15 bin metrekarelik sergi alanıyla ticaret fuarı gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Kentin simge yapılarının başında gelen kültür sarayının yer altındaki 3 katında ise kafeler ve alışveriş yapabileceğiniz mağazalar faaliyet gösteriyor.

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu

Kent Bahçesi’ne bakan Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu (Ivan Vazov National Theatre), bir grup tiyatrocu tarafından 1904 yılında kurulmuş. Tiyatronun 1952-1962 arasında Krastyu Sarafov adıyla anılan binası, 1907 yılında kullanıma açılmış. 1923’te yangın sonucu, 2. Dünya Savaşı’nda ise bombalamalarla ağır hasar alan tiyatro binasının dışı her defasında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Ancak Neo-klasik mimari ile inşa edilen binanın iç kısmında ve ön cephesinde önemli değişiklikler yapılmış.

Ayasofya

Yerel halkın bir bölümünün Aziz Sofya’nın ruhu tarafından yüzyıllardır korunduğuna inandığı Ayasofya Kilisesi’ni (Hagia Sophia/Church of St. Sophia), tarihsel öneme sahip dini yapıları gezmekten hoşlanıyorsanız Sofya gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Kente adını veren Ayasofya Kilisesi, Bizans İmparatorluğu’nun ilk dönemlerinde antik bir Roma tiyatrosunun ve bir dizi eski kilisenin bulunduğu alan üzerine inşa edilmiş. Haç şeklinde tasarlanmış olan dini yapının tarihi boyunca işlevi sadece Osmanlı döneminde değiştirilmiş.

Rus Kilisesi

Altın kaplı kubbeleri ve mimarisiyle Sofya’nın en zarif kilisesi olarak tanımlanan Rus Kilisesi (The Church of St Nicholas the Miracle-Maker), Bulgaristan’ın özgürleştirilmesi için yapılan savaş sırasında Rus birlikleri tarafından 1882 yılında yıkılan Saray Camii’nin yerine 1914 yılında inşa edilmiş. Yeşil ve beyaz renklerin hakim olduğu dış cephesinin güzelliğine rağmen kilisenin en çok ilgi çeken kısımlarını içerisindeki freskler ve ana girişin solunda yer alan mezar bölümü oluşturuyor.

Central Sofia Market Hall

1911 yılında açılan ve günümüzde kentin en önemli ticaret merkezi konumundaki Central Sofia Market Hall, kent merkezindeki Marie Louise Bulvarı’nda yer alıyor. 1907’de Naum Torbov’un Neo-Rönesans akımını temel alarak tasarladığı pazar yeri binasının mimarisi, Neo-Bizans ve Neo-Barok ayrıntılarla zenginleştirilmiş. 3 katlı olarak inşa edilen Sofya Merkez Çarşı’da günümüzde gıda, giyim, kuyum, fastfood dükkanları ve tezgahları bulunuyor.

Sofya’da Ne Yenir?

Bir yandan Avrupa bir yandan Osmanlı eklenince oldukça çeşitli lezzetleri görmek mümkün. Balkan mutfağı bir kenara komşu ülke Bulgaristan’da Osmanlı lezzetleri de hakim. Bu lezzetler bir de Akdeniz mutfağı ile harmanlanınca ortaya harika şeyler çıkıyor. Sofya Gezi Rehberi yazımızda Sofya’da tadabileceğiniz lezzetleri sizler için derledik.

  • Tarator: Cacık benzeri bir yiyecektir.
  • Tikvenik: Fırında pişirilen bir tatlı. Trakya dolaylarında “Kabak Gıvırma” da denmektedir. Bal kabaklı bir börek çeşidi de denebilir.
  • Pritnisa: Bir çeşit kabak yemeğidir. Bulgar mezesi de denmektedir.
  • Funuyki: Bir çeşit yerel tatlı. “Külah tatlısı” olarak da anılmaktadır.
  • Shkembe Chorba: İşkembe çorbasıdır.
  • Pileshka Chorba: Tavuk suyu çorbadır.
  • Kebapche: Baharatlı ızgara kıyılmış etli bir Bulgar yemeğidir. Et, bir sosisli sandviçe benzeyen uzun silindir şeklindedir.
  • Kufte: Köfte.
  • Gyuvech: Güveç.
  • Kiselo Mlyako: Yoğurt.
  • Shopska: Söğüş salatalık, domates ve soğan karışımı, üzerine yağlı bir peynir rendelenen salata çeşidi.
  • Kashkaval: Sarı renkli özel bir koyun peyniri.
  • Sirene: Beyaz peynir.
  • Bob Chorba: Kuru fasulye, soğan, domates ve havuçtan yapılan bir çorbadır. Yerel varyasyonlar ayrıca havuçları hariç tutabilir veya kırmızı biber, patates ve hatta bir çeşit et içerebilir.
  • Mish Mash: Kahvaltı ve öğle yemeği olarak da sunulan bir çeşit omlet veya menemendir.
  • Banitsa: Yufka hamur işleri arasında çırpılmış yumurta ve peynir parçaları karıştırılarak hazırlanır ve daha sonra fırında pişirilir. Kahvaltıda yoğurt, ayran veya boza ile servis edilir. Hem sıcak hem de soğuk yenilebilir.
  • Lukanka: Bulgar mutfağına özgü bir Bulgar salamı.
  • Meshana Skara: Bulgaristan’a özgü bir karışık ızgara çeşidi.
  • Moussaka: Musakka.
  • Sarmi: Sarma dolma.
  • Kifla: Bulgar poğaçası.
  • Mekitsa: Mekitsa, derin yağda kızartılmış yoğurttan yapılan yoğurma hamurundan yapılmış geleneksel bir Bulgar yemeğidir. Un, yumurta, yoğurt, mayalı bir ajan, su, tuz ve yağ ile yapılır.
  • Kozunak: Bulgaristan ve Romanya’ya özgü tatlı mayalı bir ekmek çeşidi.
  • Milinka: Fırında veya yağda kızartılarak yapılan bir tür hamur işi.

Sofya’da Ne İçilir? 

Sofya Gezi Rehberi yazımızda Sofya’da tadabileceğiniz lezzetli içecekleri sizler için derledik..

  • Boza: Darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir.
  • Ayryan: Ayran
  • Rakia: Erik rakısı
  • Mavrud: Hem karışım üzüm hem de Bulgaristan’daki Trakya bölgesine özgü çeşitli şaraplar için kullanılan kırmızı bir şarap üzümüdür.
  • Gamza: Sofya ve çevresindeki üzümlerden yapılan bir çeşit kırmızı şarap.
  • Dimyat: Sofya ve çevresindeki üzümlerden yapılan şarap markası
  • Rubin: Damıtılmış şaraptan üretilen yüksek dereceli alkollü içki. Üzümden yapılan şarabın yanı sıra mayalanmış başka meyvelerden, mesela elma ve kirazdan da üretilir.
  • Stolichno: Yerel bira markası.
  • Mastika: Sert, sakız aromalı bir içecektir. Alkol oranı %45.
  • Menta: Nane likörü.
  • Etar: Meyveli soft bir içecek.

Sofya Gece Hayatı

Oldukça hareketli bir gece hayatına sahip olan Sofya’da akşam üzeri sokaklar hareketlenir, mekanlar dolar ve eğlence başlar. Sabah geç saatlere kadar devam eden eğlence sonrası kahvaltılık mekanlar açılır. En hareketli günler ise perşembe, cuma ve cumartesidir. Sofya Gezi Rehberi yazımızda Sofya’da gece hayatının aktığı mekanları sizler için derledik.

Briliantin

Her gün 22:00-05:00 saatleri arasında hizmet veren Briliantin Disko Bar, Sofya’nın popüler gece hayatı mekanlarından biridir. 2010 yılında En İyi Gece Kulüpleri Zinciri Ödülü’ne layık görülen Briliantin, Bulgaristan’da Sofya, Plovdiv ve Bansko şehirlerinde hizmet vermektedir.

Yalta Club

Cuma ve cumartesi günleri sabahın ilk ışıklarına kadar hizmet veren Yalta Club, Bulgaristan’da açılan ilk diskolarındandır. 2005 yılında yenilenen Yalta Club, Bulgaristan gece hayatı konusunda birçok ilke ev sahipliği yapmaktadır.

Demo Club

Sofya gece hayatının popüler mekanlarından biri olan DEMO, 2010 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Kaliteli ses sistemleri ile gürültülü bir gece geçirmek için tercih edebileceğiniz Demo Night Club, ünlü DJ’ler eşliğinde temalı partilere ev sahipliği yapmaktadır.

Sofya Live Club

Sofya şehir merkezinde olan kulüplerden biri olan Sofya Live Club, Sofya’nın popüler mekanlarından biridir. Canlı müzik sevenlerin sıkça tercih ettiği bir yer olan Sofya Live Club mekanı, caz ve dünya müzikleri konusunda kaliteli bir müzik anlayışına sahiptir. Sofya Live Club’a giriş için ortalama 5-10 Euro giriş ücreti ödenmektedir.

Plazza Dance Club

Gece kulüpleri zinciri Plazza’nın Sofya’daki şubesi, şehrin önde gelen eğlence merkezlerindendir. Varna, Burgaz ve Silistre gibi bölgelerde de şubeleri bulunan Plazza Gece Kulübü, DJ’ler eşliğinde haftalık partilere ev sahipliği yapmaktadır. Üniversite öğrencileri ve Bulgar gençlerinin en sık tercih ettiği Plazza Dans Kulübü, sabahın ilk ışıklarına kadar eğlencenin sürdüğü bir yerdir.

The Cotton Club

Haftanın her günü 22:00-07:00 saatleri arasında hizmet veren The Cotton Club, lüks bir mekanda eğlenmek isteyenler için ideal bir mekandır. Çılgın partilere ev sahipliği yapan eğlenmeyi sevenlerin sıkça tercih ettiği mekanlardan..

Diğer şehir rehberleri için Şehir Rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz…

× Rezervasyon Oluştur