Anasayfa

Marsilya Gezi Rehberi

Fransa’nın en eski şehri olan Marsilya, 2600 yıla dayanan tarihi ve yaklaşık 300 gününü güneşli geçirmesiyle yaz turizmi merkezidir. Ayrıca şehrin büyük gelir kaynağı limanlarıdır. Akdeniz’in en büyük ticari limanına sahiptir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede bu iklimde yetişmeye elverişli bitkiler de yetiştirilir. Dolayısıyla tarım da büyük geçim kaynaklarından biridir. Marsilya Gezi Rehberi yazımızda gezilecek yerler, yeme içme kültürü ve gece hayatından bahsedeceğiz.

Marsilya Gezi Rehberi

İçerik

Fransa’nın en eski şehri olan Marsilya, 2600 yıla dayanan tarihi ve yaklaşık 300 gününü güneşli geçirmesiyle yaz turizmi merkezidir. Ayrıca şehrin büyük gelir kaynağı limanlarıdır. Akdeniz’in en büyük ticari limanına sahiptir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede bu iklimde yetişmeye elverişli bitkiler de yetiştirilir. Dolayısıyla tarım da büyük geçim kaynaklarından biridir. Marsilya Gezi Rehberi yazımızda gezilecek yerler, yeme içme kültürü ve gece hayatından bahsedeceğiz.

Marsilya Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler

Fransa’nın en eski şehri olan Marsilya, 2600 yıla dayanan tarihi ve yaklaşık 300 gününü güneşli geçirmesiyle yaz turizmi merkezidir. Ayrıca şehrin büyük gelir kaynağı limanlarıdır. Akdeniz’in en büyük ticari limanına sahiptir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede bu iklimde yetişmeye elverişli bitkiler de yetiştirilir. Dolayısıyla tarım da büyük geçim kaynaklarından biridir. Marsilya Gezi Rehberi yazımızda Marsilya’da gezilecek yerleri sizler için derledik.

Marsilya Gezi Rehberi
Marsilya Gezi Rehberi

Vieux Port

St Nicholas Kalesi ve St Jean Körfezi’nden görülebilen ve yelkenli direkleri ile dolup taşan Vieux Port (Old Port of Marseille), şehrin kalbinde yer alıyor. Eski liman olarak da bilenen Vieux Port, Marsilya’da gezintiye çıkmak ve şehrin atmosferini doğrudan hissedebilmek için tercih edebileceğiniz ideal yerler arasında bulunuyor. Limanın güney rıhtımı; barlar, kafeler, balık lokantaları ve butik dükkanlar gibi eğlenceli mekanlara da ev sahipliği yapıyor.

Notre-Dame de la Garde

 Zengin mimari detayları ile büyüleyen Notre-Dame de la Garde (Romano Bizans Bazilikası) Marsilya’nın en yüksek noktası olan La Garde (162m) üzerinde bulunuyor. 1853-1864 yılları arasında inşa edilmiş olan yapı; renkli mermerleri, tematik duvar resimleri ve sıra dışı mozaikleri ile büyülüyor. 12 metre yüksekliğinde bir kaide üzerine yerleştirilen Kilisenin çan kulesi, 9.7 metre yüksekliğindeki Meryem Ana yaldızlı heykeli ile taçlandırılıyor.

Chateau d’If

Fransa’nın Alcatraz‘ı olarak biliniyor. 1527 yılında inşa edilen ve 17. yüzyılda bir cezaevi olarak kullanılan şato, Vieux Port’un 3.5 km batısında bulunuyor. Alexandre Dumas’ın “Monte Kristo Kontu” romanı için de esin kaynağı olan tarihi şato Chateau d’If, görkemli yapısı ile göz dolduruyor.

Marseille Cathedral

Neo-Roma ve Bizans mimarisinin güzel bir örneği olan Marseille Cathedral (Cathédrale Sainte-Marie-Majeure de Marseille), 19. yüzyılda Fransa’da inşa edilen tek katedral olma özelliği taşıyor. Beyaz mermerler ve kırmızı-yeşil taşlar kullanılarak dekore edilen yapı, kubbeli dizaynı ve dekoratif mozaik işçiliği ile ilginizi çekmeyi başarıyor.

Palais Longchamp

16. Yüzyılda yaşanan kuraklığın su kanalları ile çözüme kavuşturulması anısına inşa edilen Palais Longchamp, Fransa’daki ilk hayvanat bahçelerinden birine ev sahipliği yapıyor. Görkemli saray içindeki doğal tarih müzesi ve devasa çeşmeler, içeriye adım atıldığı ilk andan itibaren ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor.

La Canebiere

Marsilya’nın en ünlü caddesi olan La Canebiere, Vieux Limanı’ndan, Reform Kilisesi’ne (Réformés) kadar uzanıyor. Şehrin kalabalık alışveriş alanları içinde yer alan caddede, hem yöresel hem de uluslararası markalara ait hediyelik eşya dükkanlarına ve giyim mağazalarına ulaşabilmek mümkün oluyor.

Longchamp Bulvarı

Rönesans mimarisinden izler taşıyan yapıların ve Avrupa’nın en önemli gözlem evlerinden biri olan Observatoire de Marseille’nın bulunduğu Longchamp Bulvarı (Boulevard Longchamp), şehrin sembolik buluşma noktaları arasında yer alıyor.

La Vieille Charite

Le Panier mahallesinden birkaç sokak ötede dünyaya gelen yerel mimar ve heykeltıraş Pierre Puget’in (1620-94) kentin yoksulları için tasarladığı barınak La Vieille Charité, sıra dışı mimarisi ile öne çıkıyor. Neo-klasik merkez şapeli ve şık avlusu ile daha zarif bir çağın izlerini taşıyan mimari komplekse ücretsiz olarak giriş yapabilmek de mümkün oluyor.

Fort Saint-Jean ve Fort Saint-Nicolas

Marsilya’ya gelen ziyaretçilerin şehir merkezinden kaleye doğru giderken, Vieux Limanı çevresini ve civarın eşsiz manzarasını doyasıya izlemesine olanak tanıyor.

Marsilya Gezi Rehberi: Ne Yenir?

Akdeniz ikliminin hakim olduğu bu bölgede, tipik Akdeniz sebze ve meyveleri, liman şehri olması sebebiyle oldukça çeşitli deniz ürünleri, ticaret ağı sebebiyle diğer kültürlerin kattığı lezzetler, Marsilya’da mutfağı çeşitlendirmiştir. Marsilya Gezi Rehberi yazımızda Marsilya’da tadabileceğiniz lezzetleri sizler için derledik.

Moules Mariniere

Şarap soslu istiridyedir.

Couscous

Sebze veya et yahnisi ile servis edilen makarna türüdür.

Bouillabaisse

Yahni-çorba arası zengin içerikli bir yemektir. İçinde iskorpit, orfoz gibi balık çeşitleri, midye, kalamar, karides gibi deniz mahsulleri bulunur. Bazen midye, karides ve hatta yengeç gibi deniz mahsulleri kabukları ile de pişirilip servis edilebilir.

Aioli Marseillais

Buharda pişmiş sebzeler, sebzelerin yanına bazen haşlanmış yumurta, balık veya diğer çeşit buharda pişmiş kabuklu deniz mahsulleridir.

Bourride

Balık yahnisidir.

Piets et paquets a la Marseillaise

İşkembe ve paça” anlamına gelen bu yemek bizim işkembe ve paça çorbamızdan farklı olarak çorba şeklinde değil sulu yemek biçimindedir.

Navettes de Marseille

Kayık biçimli, portakal çiçeği aromalı geleneksel bisküviler. Bazıları galete gibi uzun da olabilir.

Confit de Canart

Ördek konfi, Fransız mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Dövülmüş sarımsak ve tuz ekleyerek kendi yağı ile uzun bir süre pişirilen ördek eti, pişirildikten sonra yanında fırınlanmış patates, dağ kekiği gibi ürünlerle servis edilebiliyor.

Salyangoz(Escargot)

İçerisine krema, maydanoz, tuz, karabiber atılan salyangozlar tereyağı ile karıştırıp fırında kısa bir süre pişirildikten sonra servis ediliyor.

Krep

Neredeyse her caddede bulabileceğiniz yiyeceklerin başında yer alan krep, tatlı ve ya tuzlu çeşitleri bulunabiliyor.

Kurbağa Bacağı

Ülke mutfağında önemli bir yere sahip olan kurbağa bacağı; iyice temizlenip kızartılıyor. Üzerine kekik, tereyağı ve sarımsak ekleniyor. Kızartılmış ekmek ile servis ediliyor.

Soğan Çorbası

Et suyu, soğan ve un ile yapılan çorbayı kızartılmış ekmek ile birlikte servisini görebilirsiniz.

Croque Monsieur-Madame

Salam ve eritilmiş peynir ile yapılan bir çeşit tost diyebiliriz. Artık ülkemizde de çokça görebildiğimiz bu tostlardan Croque Monsieur salam ve peynirli olanı, Crouqe Madame ise bunlara ilave üzerine yumurta kırılmış halidir.

Steak Tartare

Sinirleri ayıklanmış bonfile etini en küçük parçalara ayırarak yan malzemeleri olan kıyılmış biber ve maydanoz ile karıştırılıp ekmek üzerinde servis edilir. Üzerine çiğ yumurta da kırılan steak tartare çiğ yenilen bir et türüdür.

Entrecote

Dananın en lezzetli yerlerinden biri olan Antrikot etini Fransız mutfağında çokça görebiliriz.

Le Pan Bagnat

Harika bir ton balıklı sandviç. Ekmek olarak bazı yerler baget kullansa da bazı yerlerde hamburger ekmeği kullanılıyor.

Foie Gras

Ördek yağı, arpacık soğanı, tuz ve karabiber ile pişirilen kaz ciğeri, kızarmış ekmek ve bal ile birlikte servis ediliyor.

Tartalette

Küçük küçük envai çeşit tartları Fransız mutfağında çokça karşılaşabilirsiniz.

Croissant

Ülkemizde de çokça yayılan kruvasan kahvaltılarda çok tercih ediliyor.

Steak Frites

Çeşitli sebzelerle birlikte servis edilen ızgara biftek

Beef Bourguignon

Kırmızı şarapta bekletilmiş biftek, sarımsak, soğan, mantar ve taze sebzelerle hazırlanıp servis ediliyor.

Nicoise

Genellikle marul, domates, haşlanmış yumurta, ton balığı, zeytin, ançuez ve yeşil fasulyeden oluşan bir salata.

Ratatouille

Karabiber, kekik, nane ve diğer baharatlarla tatlandırılan bir sebze yemeği. Yüksek ısıda, çok az yağla kısa sürede pişirilen sebzeler daha sonra fırınlanıyor.

Cassoulet

Ördek, domuz, keçi veya inek etiyle kuru fasulyenin yavaş ve çok uzun sürede pişirilmesiyle elde edilen bir yemek.

Iles Flottantes

Adı vanilya sosu içerisinde yüzen bezelerden dolayı aslında “yüzen ada” anlamına gelen tatlı klasik bir tatlı.

Clafoutis

Meyve sosu içerisinde kek denilebilecek Clafoutis’in orjinali kirazla yapılıyor. Ancak mevsimine göre farklı meyvelerle yapılmış seçenekler de son derece yaygın

Sufle

İçi erimiş çikolatadan oluşan kakaolu kek.

Creme Brulee

Fransız mutfağından dünyaya uzanan bu tatlı yapımı için; toz şeker ve vanilya ile karıştırılan yumurtası sarısı kaynatılmış süt ve kremaya ekleniyor ve bunlar tereyağı ile karıştırılıyor. Fırında uzunca bir süre pişirildikten sonra üzerine esmer şeker ekleniyor. Meyvelerle, nane yaprakları ile bir kapta servis edilebiliyor.

Makaron

Fransa’da rengarenk ve çok fazla çeşidi bulunan makaronlar çay ya da kahvenin yanında çokça tercih ediliyor.

Marsilya Gezi Rehberi: Ne İçilir?

Marsilya Gezi Rehberi yazımızda Marsilya’da tadabileceğiniz içecekleri sizler için derledik.

Soixante Quinze: Cin, şampanya, şeker ve limon suyu ile oluşturulan bir kokteyl.

Café au Lait: Bir tür sütlü kahve.

Citron Pressé: Buzla dolu uzun bir bardakta taze sıkılmış limon, su ve şeker karışımı bir içecek.

Kır/Kır Royal: Şampanya kadehinde servis edilen, beyaz şarap veya şampanya ile Crème de cassis (kan renginde, tatlı, kuş üzümü aromalı bir likör) karışımından oluşan bir aperatif kokteyl.

Pastıs: Güçlü bir anason veya meyan kökü tadı olan, tipik olarak sütlü, canlandırıcı bir tad oluşturmak için maden suyu ile seyreltilerek yapılan bir içecek.

Chocolate Chaud: Sıcak çikolata veya sıcak kakao, genellikle eritilmiş çikolata veya toz kakao, sıcak süt veya su ve şeker içeren sıcak içecek.

Lea D’Asco: Absint, cin ve lillet likörü ile oluşturulan bir içecek.

Sherry Cherie: Curracao likörü, demirhindi suyu ve şampanya ile oluşturulan bir içecek.

Capri C’est Fini: Kiraz domatesleri, fesleğen, balzamik sirke, şeker kamışı ve Rom ile yapılan bir kokteyl.

Tijuana Swizzle: Tekila, biber şurubu, kayısı, zencefil ve misket limon ile yapılan bir kokteyl.

Chamber G n T: Citadelle cin ve Feverfew tonik ile yapılan ve bir menekşe ile süslenmiş içki.

Bloody Mary: Taze üzüm domatesleri, barbekü acıları ve kızılcık suyu ile yapılan bir kokteyl.

1789 Bastille: Bastille viski, baharatlı bir aperatif olan Bonal Quina ve Lillet ile oluşturulan bir içki.

La Piste Verte: Meyve suyu, votka ve bal karışımı bir içecek.

Bordeaux: Yerel şarap markası

Cote du Rhone: Yerel şarap markası

Corbier: Yerel şarap markası

Muscadet: Yerel şarap markası

Marsilya Gece Hayatı

Marsilya’da gece hayatı daha çok şehrin en önemli noktalarından biri olan Vieux Port civarında şekillenmektedir. Paris kadar renkli ve canlı olmasa da genel olarak ziyaretçilerine tatmin edici bir gece hayatı sunuyor. Marsilya Gezi Rehberi yazımızda Marsilya’da gece hayatı mekanlarını sizler için derledik.

U.percut: Geniş bir içki menüsüne sahip olan mekanda, canlı DJ performansları dinleyebilir, caz müziğin tadını çıkarabilirsiniz.
Waaw: Waaw, ziyaretçilerine bir bardan çok daha fazlasını sunuyor. Mekanda dilerseniz keyifli bir akşam yemeği yiyebilir, müziğin tadını çıkarabilir dilerseniz de film, müzik, festival gibi sanatsal etkinliklere dahil olabilirsiniz.
Le Refectorie: Muhteşem deniz manzarasına karşı, DJ performanslarıyla farklı kokteylleri denemek isterseniz bu mekan tam size göre.
Baby Club: Zebrayı andıran siyah beyaz çizgili tasarımıyla dikkat çeken kulüp, keyifli bir parti için şehirdeki en iyi seçeneklerin başında geliyor.
La Caravelle: Özel localarıyla rahat bir eğlenme ortamı sunan mekanda haftanın belirli günlerinde caz müziği içinizde hissetme şansını yakalayabilirsiniz.
Polikarpov: Şehirde en iyi votkaları içebileceğiniz mekanların başında geliyor.
Troleybüs: Mekan özellikle tekno müziğe meraklı ziyaretçilerini hayli memnun ediyor.
Au Petit Nice: Gecenizi lezzetli biralarla süslemek istiyorsanız bu mekan ilk sıranızda yer almalı.

Diğer şehir rehberleri için Şehir Rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz…

× Rezervasyon Oluştur